Kritika G.Kirkilo ambicijų nesumažino

Premjero sudaryta darbo grupė saugumo karininko Vytauto Pociūno žūties aplinkybėms ištirti sulaukė prezidento Valdo Adamkaus kritikos dėl galimo spaudimo prokurorams. Tačiau Gediminas Kirkilas tokia kritika stebisi ir potvarkio dėl komisijos atšaukti neketina.

Prezidentas Valdas Adamkus išreiškė susirūpinimą dėl naujos darbo grupės sudarymo. Šalies vadovo nuomone, toks G.Kirkilo sprendimas yra abejotinas ir kelia grėsmę Konstitucijai bei kitiems įstatymams, nustatantiems prokurorų veiklos nepriklausomumą. V.Adamkus mano, kad tokių grupių steigimo praktika gali turėti neigiamos įtakos teisinės sistemos stabilumui. Prezidentas pabrėžė, kad prokuratūros atliktą V.Pociūno žūties aplinkybių tyrimą gali įvertinti tik teismas. LŽ žiniomis, praėjusį penktadienį vykusio pokalbio su prezidentu metu generalinis prokuroras Algimantas Valantinas pareiškė, kad jis gindamas šalies konstitucinę tvarką bus priverstas atsistatydinti, jeigu sprendimas dėl komisijos nebus atšauktas.

Vertins situaciją

Nepaisydamas prezidento kritikos, teisininkų ir visuomeninkų būgštavimų viršijus konstitucines galias ir galimo spaudimo teisėsaugai, G.Kirkilas mano, kad atlikti tyrimą bei pateikti savo išvadas gali ir jo sudaryta darbo grupė. „Ši komisija nesiruošia vertinti prokuratūros veiklos ar išvadų, kurios bus pateiktos teismui. Mūsų tikslas paprastas – pasižiūrėti į šį įvykį”, – vakar žurnalistams sakė premjeras. Pasak jo, komisija turėtų įvertinti dabar susidariusią situaciją ir pasiūlyti Vyriausybei, kokių papildomų priemonių būtų galima imtis, norint ją išspręsti.

Teisininkų ir visuomenės veikėjų nuomone, tai, kad G.Kirkilas sudarė specialią darbo grupę, rodo, jog jis nepasitiki Generalinės prokuratūra ir prokurorais. Premjeras tokius kaltinimus neigia. „Aš pasitikiu prokurorų išvadomis. Kitaip nei visi Lietuvos politikai, aš visada pasitikiu teisėsauga ir į tai, ką jie pasako, niekada nesikišu”, – tvirtino Vyriausybės vadovas. Tačiau jis tuoj pat pridūrė, kad ši situacija daug sudėtingesnė ir yra sukėlusi didesnį rezonansą visuomenėje.

Stebisi kritika

Sulaukęs visuomenės ir teisininkų kritikos G.Kirkilas ja pasipiktino. Esą jį kritikuojantieji anksčiau patys ragino Vyriausybę plačiau įvertinti V.Pociūno žūties aplinkybes, o dabar labiausiai puola tam sudarytą komisiją. „Gal kai kam nereikia atsakymų?” – klausė premjeras. Jis teisinosi, kad komisija buvo sudaryta tik praėjus metams nuo V.Pociūno žūties todėl, kad anksčiau jai atsirasti būtų kliudę Seime ir Generalinėje prokuratūroje vykę tyrimai.

Į darbo grupę premjeras įtraukė keletą politikų, tarp jų – europarlamentarai Vytautas Landsbergis ir Aloyzas Sakalas, Seimo Užsienio reikalų komiteto pirmininkas Justinas Karosas ir užsienio reikalų ministras Petras Vaitiekūnas, taip pat visuomenininkas Jonas Kronkaitis. Komisijoje vietas gavo ir generalinio prokuroro pavaduotojas Gintaras Jasaitis, ir Valstybės saugumo departamento generalinis direktorius Povilas Malakauskas. Komisijos vadovu paskirtas filosofas Vytautas Ališauskas. „Sukvietėme visas institucijas, kurios, mano požiūriu, čia reikalingos. Taip pat kitus aktyvius visuomenės veikėjus, įvairių partijų atstovus, kurie labai prašėsi”, – apie tai, kuo remiantis buvo atrinkti komisijos nariai, kalbėjo G.Kirkilas.

Pasak premjero, darbo grupės reikalais ir jos formavimu rūpinosi jo patarėjai. Tačiau į klausimą, ar tarp jų buvo ir prieštaringai vertinamas Albinas Januška, ministras pirmininkas tiesiai neatsakė. Jis teigė, kad į darbą komisijoje numatytus kandidatus kvietė jo patarėjas Remigijus Merkevičius. V.Landsbergis ir A.Sakalas sulaukė asmeninių G.Kirkilo skambučių.

Nepataikavo V.Landsbergiui

LŽ šaltinių teigimu, darbo grupė galėjo būti sukurta tik norint užglaistyti nesutarimus su konservatoriais ir V.Landsbergiu. Tačiau premjeras neigia, kad į komisiją europarlamentarą įtraukė norėdamas pelnyti didesnį jo palankumą. Pasak G.Kirkilo, V.Landsbergis darbo grupės nariu tapo, nes atkakliai reikalavo ištirti V.Pociūno žūtį.

LŽ žiniomis, prokuratūros vadovai apie naują komisiją sužinojo tik iš žiniasklaidos. Į darbo grupę įtrauktas G.Jasaitis esą taip pat nieko nežinojo. Komisiją kūręs G.Kirkilas teigė, jog taip galėjo atsitikti. Jis tikino, kad tai normalus dalykas, nes Vyriausybė į įvairias komisijas dažnai kviečia jai nepavaldžių institucijų atstovus.

Vakar LŽ rašė, kad teisininkus ir visuomenės veikėjus šokiravo premjero Gedimino Kirkilo sprendimas sudaryti komisiją, kuri narplios V.Pociūno žūties aplinkybes. Jų nuomone, toks sprendimas ne tik prieštarauja pagrindiniam šalies įstatymui, bet ir kelia grėsmę, kad gali būti daromas spaudimas teisėsaugos institucijoms.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.