Vidurių užkietėjimas

Vidurių užkietėjimas vadinamas civilizacijos liga.

Tai liguista būklė, kai normaliai maitindamasis žmogus tuštinasi rečiau kaip 48 valandas arba kelis kartus per dieną po nedaug kietų išmatų ir po pasituštinimo nejaučia palengvėjimo.

Lėtinis vidurių užkietėjimas užtrunka ilgiau kaip tris mėnesius. Jo priežastis gali būti skydliaukės nepakankamumas, nugaros ar galvos smegenų pažeidimas, nervų ligos bei depresija.

Organinės kilmės vidurių užkietėjimus sąlygoja žarnyno navikai, uždegimai ir sąaugos, įvairios pooperacinės būklės. Vidurius gali kietinti ilgą laiką vartojami įvairūs vaistai, kaip kalcio ir aliuminio preparatai, kraujo spaudimą mažinantys ir kiti vaistai.

Jei vidurių užkietėjimo priežasties negalima nustatyti, jis laikomas funkciniu (idiopatiniu). Jie sudaro 70- 90 proc. visų atvejų.

Vidurių užkietėjimas per tam tikrą laiką gali sukelti žemutinės storosios žarnos dalies išsiplėtimus – vadinamuosius divertikulus. Juose susikaupusios išmatos gali sukelti uždegimą, dėl kurio dažnai skauda kairę pilvo pusę. Ilgalaikis vidurių užkietėjimas skatina storosios žarnos vėžio riziką.

Jei kenksmingos medžiagos nepasišalina, žmogus gali jausti nuovargį, galvos skausmus, blogą kvapą burnoje, blogėja miegas. Sunkesniais atvejais žmogus gali net sukarščiuoti. Neišsituštinus jaučiamas pilnumas pilve, vargina bukas pilvo apačios skausmas, vidurių pūtimas. Jei sunku tuštintis – tai nuo stipraus ir dažno įtempimo gali atsirasti hemorojus, įplyšti išeinamoji anga.

Kaip išsigydyti vidurių užkietėjimą? Svarbu reguliariai maitintis ir pakankamai judėti. Valgyti daugiau maistingų skaidulų turinčio maisto, gerti daug skysčių, mankštinti dubens ir pilvo preso raumenis (daryti atsilenkimus). Kad žarnynas pakankamai funkcionuotų ir kad jam užtektų vitaminų bei mineralų – reikia suvalgyti maždaug 5 vaisius ar daržoves per dieną. Liaudies medicinos žinovai rekomenduoja kas dieną gerti vandenį, kuriame prieš tai apie pusę valandos pavirintos džiovintos slyvos ir avižos.

Esant ilgesniems vidurių užkietėjimams rytais reiktų pamasažuoti pilvą. Masažuoti storosios žarnos kryptimi (iš dešinės pilvo pusės, šonais nuo apačios iki krūtinės ir žemyn). Tik tada, kai nepadeda dietos terapija bei mankšta, skiriami vidurius laisvinantys vaistai. Dėl gydymo vaistais reikėtų pasitarti su šeimos gydytoju.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.