Po skandalo Giruliuose – politikų atsiprašymai

Savaitgalį Giruliuose, konservatorių sąskrydžio metu kilęs konfliktas, kuomet buvo užpulti savo darbą dirbę žurnalistai, privertė atgailauti politikus, o teisėsaugininkus – pradėti ikiteisminį tyrimą.

„Vakarų ekspresui” vakar konservatorių lyderis Andrius Kubilius teigė, kad jam tenka apgailestauti, jog partija tapo provokatorių įkaite.

„Mes pabandysime išsiaiškinti, kas ten išties įvyko. Apmaudu, kad tenka auklėti savo partijos narius, tačiau juk visų 4 tūkstančių sąskrydžio dalyvių nesuvaldysi.

Galima pasiguosti nebent tuo, kad ir Prancūzijos prezidentas Nikolia Sarkozy taip pat neiškenčia žurnalistų susidomėjimo – vizito JAV metu jis įšoko į valtį ir bandė pamokyti paparacus”, – teigė politikas.

Nederamą elgesį su sąskrydį filmavusiais žurnalistais įvertino ir konfliktą stebėjęs konservatorius Jurgis Razma, mūsų dienraščiui patvirtinęs, kad partija ketina padengti sugadintos vaizdo kameros taisymo kaštus.

„Tie žmonės, kurie neleido filmuoti žurnalistams, pasielgė neadekvačiai ir perlenkė lazdą. Gal ne visi partijos nariai ar sąskrydžio svečiai žinojo standartus, pagal kuriuos dirba žurnalistai. Renginys buvo viešas, todėl filmuoti buvo galima, tačiau kai kas pamanė, kad tam reikėjo leidimo. Manė, kad filmavimas – tai provokacija”, – sakė Seimo narys J. Razma.

Vakar Klaipėdos miesto 2-ajame PK buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl viešosios tvarkos pažeidimo. Už tai Baudžiamasis kodeksas numato baudą, viešuosius darbus, laisvės apribojimą, areštą arba laisvės atėmimą iki dvejų metų.

Tyrimas pradėtas po Pirmojo Baltijos televizijos kanalo atstovo Klaipėdoje Michailo Andrijanovo pareiškimo.

Priminsime, kad šeštadienį nuo užpuolikų pirmiausiai nukentėjo minėto kanalo praktikantas Maksimas Popovas: rengiant reportažą, keli sąskrydžio dalyviai žurnalistą užrakino namelyje, iš jo buvo pareikalauta ištrinti nufilmuotą medžiagą, atimta vaizdo kamera, mobilusis telefonas.

Į įvykį atvykus M. Andrijanovui ir vieno interneto portalo operatoriui, užpuolikai trukdė dirbti ir jiems – vieną žurnalistą smaugė, kitam apgadino vaizdo kamerą.

M. Andrijanovas „Vakarų ekspresui” sakė, kad studijai PROS priklausanti aparatūra išties apgadinta, o žala – apie 700 litų.

Jei M. Popovas kreiptųsi į teisėsaugininkus dėl neteisėto laisvės apribojimo, užpuolikams grėstų dar didesni nemalonumai, tačiau jaunuolis studijuoja Anglijoje, todėl dalyvauti teisiniuose ginčuose būtų sudėtinga.

Pasak įvykio liudytojų, žurnalistus „auklėjo” žurnalo „Veidas” specialusis korespondentas Audrius Bačiulis bei vienas prieš pusę metų į konservatorių gretas įsiliejęs menininkas iš Šiaulių. Incidento motyvai, spėjama, – nacionalistiniai, kadangi filmuoti neleista Rusijos televizijos kanalui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.