Galimai ant žydų kapų apartamentus statanti bendrovė skundžia Istorijos instituto direktorių

Sostinės centre vadinamuosius Karaliaus Mindaugo apartamentus statanti bendrovė kreipėsi į Vilniaus apygardos prokuratūrą, prašydama pradėti ikiteisminį tyrimą dėl Lietuvos istorijos instituto direktoriaus Alvydo Nikžentaičio žodžių, kad pastatas tikriausiai dygsta buvusių žydų kapinių vietoje.
Kaip pranešė „Labradoro” grupė, prašoma ištirti galimą istoriko piktnaudžiavimą tarnyba.

Pasak pranešimo, A.Nikžentaitis galėjo pasinaudoti savo „vadovaujamos institucijos duomenų baze bei galbūt ir jos darbuotojais tam, kad paruoštų savo autorinį darbą, padarė viešus pareiškimus, kurie trukdė verslo laisvei, ribojo konkurenciją ir padarė didelę žalą pareiškėjui, jo verslui ir dalykinei reputacijai”.

Anot verslininkų, A.Nikžentaičio vadovaujamo instituto komisija 2004 metais priėmė nepriklausomo archeologo Kęstučio Katalyno tyrimus, kuriuose teigiama, kad kapinių minėtoje teritorijoje nebuvo, tačiau paskui K.Katalyno išvadas ėmė kritikuoti.

Ginčai dėl to, kurioje vietoje veikė 19 amžiaus viduryje uždarytos žydų kapinės, tęsiasi nuo 2005 metų, kuomet grupė JAV žydų bendruomenės atstovų pasipiktino, anot jų, buvusių žydų kapinių vietoje Vilniaus centre vykstančiomis statybomis.

Komercinį ir brangių apartamentų pastatą Neries krantinėje statantys verslininkai teigia, kad pastatas dygsta ne buvusių žydų kapinių teritorijoje. Žiniasklaidai jie yra pateikę 2005 metais sostinės savivaldybės ir Vilniaus apskrities administracijos patvirtintą schemą, kuri pagrindžia jų teiginius. Pasak verslininkų, sovietų valdžios 1949 – 1950 metais išardytos kapinės buvo kiek toliau, greta esančių Vilniaus koncertų ir sporto rūmų vietoje.

Tačiau Lietuvos istorijos instituto specialistų 2007 metų žiemą pateiktas žemėlapis rodo, kad statybos galimai vyksta ir buvusioje žydų kapinių teritorijoje.

Nutraukti statybų darbus rekomendavo ir tarptautinė ekspertų grupė. Žydų kapinių klausimą sprendžianti Lietuvos tarpžinybinė darbo grupė apie galimas teisines statybų stabdymo pasekmės yra užklaususi Teisingumo ministeriją.

Žydų kapinės, kurių ribas dabar bandoma nustatyti, Vilniaus centre veikė nuo 16 amžiaus. Jos uždarytos 19 amžiuje, o 20 amžiaus viduryje išardytos. Jas uždarius, žydų bendruomenė gavo finansinę kompensaciją iš tuometinės Rusijos caro administracijos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.