Be konkurencijos privatizuoti nuomojamą pastatą bus galima tik po nemažų investicijų

Be konkurencijos privatizuoti iš valstybės ar savivaldybių nuomojamą turtą juridiniai ar fiziniai asmenys galės tik tuo atveju, jei nuomojamo turto pagerinimo vertė bus didesnė kaip pusė išnuomoto turto ir jam priskirto žemės sklypo rinkos vertės. Iki šiol lengvatinėmis sąlygomis privatizuoti statinius buvo galima į juos investavus, tačiau nebuvo įtraukiama žemės sklypo rinkos vertė.

Siūlomiems valstybės ir savivaldybių turto privatizavimo tiesioginių derybų būdu nuostatų pakeitimams Vyriausybė numato pritarti trečiadienio posėdyje. Tačiau pakeitimų projekte numatoma, kad asmenys, kurie neatitinka kai kurių Konstitucijos įgyvendinimo įstatymo kriterijų – yra ne Europos Sąjungos (ES) šalių piliečiai ar ūkio subjektai, negalės reikalauti, kad žemės sklypas jiems būtų nuomojamas, jei statinys ir jam priskirtas žemės sklypas yra parduodamas. Tokiu atveju trečiųjų šalių asmenys iš esmės neteks teisės ir privatizuoti patį statinį.

Vyriausybės kanceliarijos Valstybės turto valdymo ir disponavimo juo skyriaus vedėjas Aloyzas Duksa Eltai paaiškino, kad dabar pagal privatizavimo nuostatas aiškiai atskirta, kokį valstybės ar savivaldybių turtą galima tik pirkti, o kokį – nuomoti. Ribojimai ne ES šalių atstovams įvesti todėl, kad pasitaikė atvejų, kai privatizuojamo statinio kaina, žinant, jog jam priklausančią žemę bus galima nuomoti, o ne būtinai pirkti, būdavo iškreipiama. Tai ribojo konkurenciją norintiems statinį kartu su žeme privatizuoti.

Keičiamos ir kito Vyriausybės nutarimo – dėl įmonių, kurios yra svarbūs infrastruktūros ar dominuojantys ūkio šakos objektai, akcijų privatizavimo nuostatų patvirtinimo – nuostatos. Vyriausybės nutarimu siūloma nustatyti galutinio atsiskaitymo už privatizavimo objektą terminą. Taip pat nustatoma 10 proc. riba (buvo 15 proc.) – t.y. tik tie konkurso dalyviai, kurių konkursiniai pasiūlymai skiriasi ne daugiau kaip 10 proc. nuo geriausio pasiūlymo, kviečiami toliau varžytis – pagerinti savo konkursinius pasiūlymus. Nustatomi ir atvejai, kada pripažinimas atrankinio konkurso laimėtoju laikomas netekusiu galios.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.