Šį rudenį valstybė studentams paskolins 10 mln. litų

Šį rudenį Lietuvos valstybinis mokslo ir studijų fondas studentų paskoloms paskirstys 10 mln. Lt. Teikiamų dokumentų paskolai gauti kiekis yra sumažintas, procedūros supaprastintos, studentai kviečiami teikti prašymus.

„Fondas stengiasi studentams palengvinti paskolų gavimą, todėl nuo šio rudens nebereikės atskirai pildyti prašymo gauti paskolą ir paskolos gavėjo anketos – šie du dokumentai sujungti į vieną, taip pat nereikės pateikti pažymos apie planuojamą studijų baigimo datą, išskyrus paskoloms studijoms užsienyje”, – sakė Aušra Vilutienė, Lietuvos valstybinio mokslo ir studijų fondo direktoriaus pavaduotoja. Nuo šių metų prašymas-anketa bus pildomi elektroniniu būdu Fondo tinklalapyje adresu www.vmsfondas.lt/studentai.

Lėšų studentų paskoloms kasmet daugėja, nes be lėšų, gaunamų iš biudžeto, naujoms paskoloms išmokėti jau yra panaudojamos ir grąžinamų paskolų lėšos. Nuo 1998 m. iš viso valstybė studentų paskoloms skyrė daugiau nei 127 mln. Lt.

A. Vilutienė primena, kad vienas studentas gali prašyti gauti trijų rūšių paskolas – studijų įmokoms mokėti (iki 520 Lt per semestrą), gyvenimo išlaidoms (iki 4680 Lt per metus) ir dalinėms studijoms pagal tarptautines sutartis ir susitarimus (iki 4680 Lt už semestrą). „Studentai, norintys gauti paskolas studijų įmokoms ir gyvenimo išlaidoms, turi kreiptis į savo aukštąją mokyklą, o dėl paskolos dalinėms studijoms užsienyje – į Lietuvos valstybinį mokslo ir studijų fondą”, – sakė direktoriaus pavaduotoja.

Šį rudenį bendra paskolų suma studijų įmokoms siekia 1 mln. Lt, dalinėms studijoms užsienyje – 0,25 mln. Lt. Daugiausia lėšų – 8,75 mln. Lt – ketinama skirti studentų gyvenimo išlaidoms.

Pirmenybė gauti pastarojo tipo paskolas yra teikiama studentams, kurie yra iš gaunančių socialinę paramą šeimų, kuriems iki pilnametystės buvo nustatyta globa (rūpyba) arba kurių tėvai (turėtas vienintelis iš tėvų) yra mirę, taip pat nedarbingiems ar iš dalies darbingiems studentams arba studentams, kuriems yra nustatytas sunkus ar vidutinis neįgalumo lygis.

Beveik 1,24 mln. Lt gyvenimo išlaidoms yra numatyta paskolinti didžiausio Lietuvoje Vilniaus universiteto studentams, 0,9 mln. Lt – Kauno technologijos universiteto, 0,8 mln. Lt – Vilniaus Gedimino technikos universiteto studentams. Vilniaus pedagoginio universiteto studentams gyvenimo išlaidoms yra numatyta skirti 0,62 mln. Lt, Klaipėdos universiteto studentams – 0,48 mln. Lt.

Paskolų metinės palūkanos – 5 proc. – yra vienos mažiausių šalyje. Paskolas gavę studentai turi pradėti jas grąžinti ir mokėti palūkanas ne vėliau kaip po dvejų metų nuo studijų baigimo ar nutraukimo dienos. Paskolos studijų įmokoms grąžinamos per 1,5-18 metų, priklausomai nuo paskolos lėšomis finansuotos studijų trukmės. Paskolos gyvenimo išlaidoms ir dalinėms studijoms užsienyje grąžinamos per 15 metų.

Kiekvienais metais vidutinė paskolos suma vienam studentui didėja. „Šiemet valstybės teikiama paskola vidutiniškai siekia 3 500 litų, prieš trejus metus ji buvo 1 000-2 000 Lt”, – sakė A. Vilutienė.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Švietimas su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.