Steigiant juridinį asmenį svarbu išklausyti notaro konsultacijų

Asociacijos, bendrijos, fondai, įmonės, organizacijos – tai juridinis asmuo. Lietuvos notarai kasdien tvirtina tokias sutartis, kurios leidžia pradėti verslą, burti vienminčius, užsiimti labdara ar, kitaip tariant, įsteigti juridinį asmenį.

Juridinis asmuo steigiamas siekiant sujungti asmenų pinigus ar kitą turtą ir perduoti juos juridiniam asmeniui tam, kad būtų galima pradėti verslą. Juridinis asmuo gali būti steigiamas ir siekiant suvienyti žmones, turinčius panašius tikslus ir norinčius dalyvauti viešosiose diskusijose aktualiais visuomenei klausimais ar atstovauti visų narių interesams (taip veikia asociacijos, bendrijos, fondai).

Notarų patirtis rodo, kad žmonės dažnai teiraujasi, ar norinčiam pradėti verslą, reikia steigti juridinį asmenį? Reikia žinoti, jog būtina nėra. Notarai pataria, jog pradėti verslą galima užsiimant individualia veikla ar įsigyjant verslo liudijimą.

Vilniaus miesto 36-ojo notarė biuro notarė Jolanta Dubinienė sako, jog notarams dažnai tenka patarti žmonėms, kokią verslo formą rinktis.

„Galite steigti uždarąją akcinę bendrovę (UAB), individualią įmonę, ūkinę bendriją ar kt. Skirtingos teisinės formos turi savų privalumų. Pavyzdžiui, UAB įstatymai numato daugiau reikalavimų kapitalui formuoti, akcininkų apskaitai vesti, o individualių įmonių teisinis reguliavimas yra laisvesnis, tačiau, pavyzdžiui, kyla problemų dėl turto perdavimo. Žodžiu, reikia kreiptis į notarą ir mes iš tiesų nuoširdžiai stengiamės padėti kiekvienu atskiru atveju,” – aiškina notarė Jolanta Dubinienė.

Jei įsteigus juridinį asmenį, norima dar kurį laiką nevykdyti jokios veiklos, galima taip ir elgtis. Įstatymai nereikalauja įsteigus juridinį asmenį būtinai iš karto pradėti veikti. Tačiau su įmonės vadovu pagal daugelį juridinių asmenų įstatymų turi būti sudaryta darbo sutartis, kuri apspręs atlyginimo ir mokesčių mokėjimą. Nusprendus steigti juridinį asmenį, bet kuriame Lietuvos mieste ar rajone notaras yra pasirengęs parengti dokumentų projektus. Sandorio projekto parengimas kainuos nuo 50-100 Lt, o notaro konsultacijos – nuo 10 Lt.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Specialistai konsultuoja su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.