Tik 10 proc. Rusijos gyventojų mano, kad 1991 metų rugpjūčio pučo nuslopinimas buvo demokratijos pergalė, rodo apklausa

Daugiau kaip trečdalis Rusijos gyventojų vertina 1991 metų rugpjūčio 19 dieną įvykusį „pučą” kaip kovos už valdžią aukščiausioje valstybės vadovybėje tarpsnį ir yra įsitikinę, kad tada nebuvo teisi nė viena jame dalyvavusi šalis.
Remiantis Jurijaus Levados analitinio centro apklausos rezultatais, paskelbtais penktadienį, 48 proc. Rusijos gyventojų dabar vertina 1991 metų rugpjūčio 19-22 dienų įvykius tiesiog kaip kovos už valdžią aukščiausioje šalies vadovybėje tarpsnį, 24 proc. – kaip tragišką įvykį, turėjusį pražūtingų padarinių šaliai ir jos žmonėms, o 10 proc. – kaip demokratinės revoliucijos, padariusios galą SSKP valdžiai, pergalę. 18 proc. respondentų įvertinti šio įvykio negalėjo.

Atsakydami į klausimą, kurią pusę tada buvo linkę palaikyti, 33 proc. Rusijos gyventojų atsakė, kad nesuspėjo suvokti situacijos, 21 proc. – rėmė Borisą Jelciją ir demokratus, 20 proc. – sakė, kad tuo metu buvo dar vaikai. Tik 8 proc. respondentų pranešė, kad tada simpatizavo Valstybiniam nepaprastosios padėties komitetui (GKČP). 18 proc. negalėjo atsakyti į šį klausimą.

J.Levados centro duomenimis, 46 proc. Rusijos gyventojų mano, kad tomis dienomis nebuvo teisi nė viena šalis, dalyvavusi „puče”, 17 proc. – mano, kad teisus buvo B.Jelcinas su demokratais, 8 proc. – kad GKČP. 29 proc. apklaustųjų negalėjo atsakyti, kas buvo teisus tuo metu.

28 proc. Rusijos gyventojų mano, kad nuo to laiko šalis ėmė eiti teisinga linkme, bet 37 proc. apklaustųjų įsitikinę priešingai. 35 proc. respondentų negalėjo atsakyti į šį klausimą.

Per apklausą paaiškėjo, jog tarp tų, kurių nuomone, Rusija ėmė eiti neteisinga linkme, 14 proc. mano, kad tai įvyko dėl B.Jelcino ir jo aplinkos nekompetentingumo ir klaidų, 8 proc. – dėl Michailo Gorbačiovo politikos netoliaregiškumo ir dėl sovietinės nomenklatūros, siekiančios pasisavinti Rusijos turtus, godumo, po 2 proc. iš jų – dėl to, kad šalis buvo nusilpusi nuo 70 metų trukusio komunistų valdymo ir dėl JAV bei kitų Vakarų šalių intrigų.

Toje pačioje grupėje 65 proc. Rusijos gyventojų negalėjo nurodyti priežasties, dėl kurios, jų nuomone, šalis ėmė eiti neteisinga linkme, arba nurodė kitus dalykus, o 1 proc. apklaustųjų įsitikinę, kad tai buvo tragiškas aplinkybių sutapimas.

Rugpjūčio 19 dieną sukanka 1991 metų pučo 16-osios metinės.

J.Levados centro apklausa surengta rugpjūčio 10-13 dienomis, joje dalyvavo 1600 respondentų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.