Mokesčių inspektoriai įspėjo per 500 viešojo maitinimo ir apgyvendinimo įmonių

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) nuo šių metų gegužės įspėjo daugiau kaip 500 viešojo maitinimo įmonių, viešbučių ir poilsiaviečių, o 250 jų vadovų buvo pakviesti pokalbiams į apskričių valstybines mokesčių inspekcijas.

Mokesčių inspektorių teigimu, po šių vizitų ir tikrinimų daugiau kaip 200 įmonių veikloje buvo pastebėti teigiami poslinkiai, pradėjo augti ir oficialus darbuotojų atlyginimas.

Apie 40 kavinių ir viešbučių, ignoravusių VMI įspėjimus arba apie kurių galimus mokestinius pažeidimus buvo pranešta pasitikėjimo telefonu, sulaukė tikrintojų.

Dalis tyrimų jau baigti. Jų metu rasta 50 tūkst. litų nesumokėtų mokesčių, dar 12 tūkst. litų baudų skyrė teismai. VMI džiaugiasi, kad per kelis mėnesius surašyta 150 administracinių teisės pažeidimų protokolų, nustatyti 6 alkoholio kontrolės įstatymo pažeidimai, grasinantys licencijos atėmimu. Beveik 50 viešojo maitinimo darbuotojų įdarbinti visu etatu. Be to, pradėjus ilgalaikius stebėjimus kavinėse, neva neįstengiančiose darbuotojams mokėti net minimalios algos, apyvarta tomis dienomis išaugdavo daugiau kaip du kartus.

„Pajamų slėpimas kasmet tampa vis išradingesnis. Rečiau pasitaiko neišduodančių kasos kvito, tačiau mokesčių išvengti bandoma manipuliuojant įvairiomis nuolaidomis ar nuslepiant lėšas, gautas už pobūvius”, – sakė VMI viršininko pavaduotojas Darius Alinskas.

Vienas iš tokių pavyzdžių – vienoje sostinės kavinėje VMI specialistų dėmesį patraukusios visiems lankytojams tariamai taikomos nuolaidos. Jų dydis svyruodavo nuo 10 iki 80 proc. užsakymo sumos. Akivaizdu, jog tokios nuolaidos neduoda ekonominės naudos. Mokesčių vengimą patvirtino ir reguliarūs savininko piniginiai įnašai į kavinę, nes pajamų slėpimas buvo pasiekęs tokį mastą, jog apskaitytų pajamų jau nepakako net svarbiausioms išlaidoms padengti.

VMI prašo viešojo maitinimo ir apgyvendinimo paslaugų klientų būti dėmesingų ir apie galimus mokestinius pažeidimus pranešti pasitikėjimo telefonu 1882 arba tiesiogiai apskričių mokesčių inspekcijoms.

Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija šiemet gegužę vykusiame pasitarime pasisakė už skaidraus verslo plėtojimą ir sąžiningą konkurenciją viešojo maitinimo bei apgyvendinimo paslaugų sektoriuje. Asociacija taip pat pritarė mokesčių inspekcijos siekiams kuo mažiau trikdyti sąžiningai mokesčius mokančius mokėtojus, o pastangas nukreipti į tuos ūkio subjektus, kurių veiklos rodikliai kelia pagrįstų įtarimų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.