Talibų nelaisvėje buvusios pietų korėjietės sugrįžo namo

Dvi Pietų Korėjos pilietės, kurios apie mėnesį praleido talibų kovotojų nelaisvėje Afganistane, penktadienį sugrįžo namo, pranešė vyriausybės pareigūnas.

Talibai abi moteris paleido pirmadienį.

Liepos 19 dieną kovotojai pagrindiniame Gaznio provincijos kelyje į pietus nuo sostinės Kabulo iš autobuso pagrobė iš viso 23 pietų korėjiečius.

Nuo tada talibai nužudė du įkaitus. Sprendimą paleisti dvi moteris jie pavadino geros valios gestu.

Paleistos pietų korėjietės – kompiuterinės įrangos kompanijoje dirbanti 37 metų Kim Kyung-ja (Kim Kjungdža) ir kolegijoje kompiuterinę grafiką dėstanti 32 metų Kim Ji-na (Kim Džina) – atskrido į Inčeono tarptautinį oro uostą, iš kurio nuvyko tiesiai į ligoninę, kad jas nuodugniai apžiūrėtų medikai.

Talibų nelaisvėje tebėra 19 pietų korėjiečių.

Ketvirtadienį talibų ir Pietų Korėjos pareigūnų derybose dėl įkaitų paleidimo nebuvo pasiekta jokios pažangos, pranešė grupuotė.

Nusileidusios Inčeono oro uoste, esančiame į vakarus nuo Seulo, Kim Kyung-ja ir Kim Ji-na trumpai pabendravo su žurnalistais.

Moterys vis dar atrodė prislėgtos ir sukrėstos išgyvenimų, kuriuos patyrė nelaisvėje.

„Atsiprašau už tai, kad priverčiau žmones taip nerimauti, – sakė Kim Kyung-ja. – Tikiuosi, visi likę įkaitai kiek įmanoma greičiau sugrįš namo”.

Nusileidusiame lėktuve moteris pasitiko jų broliai. Po trumpo pokalbio su žurnalistais jos nuėjo į greitosios pagalbos automobilį, kuris nuvežė buvusias įkaites į karinę ligoninę apžiūrai.

Pagrobti korėjiečiai į Afganistaną vyko su pagalbos misija, kurią organizavo presbiterionų bendruomenė „Saemul”, įsikūrusi Bundango mieste, esančiame už Seulo. Bendruomenės lyderiai atsiprašė, kad organizavo šią misiją, kurią kritikai pavadino neapgalvota kelione.

Po įkaitų pagrobimo Pietų Korėja uždraudė savo piliečiams be leidimo vykti į Afganistaną ir įspėjo, kad už bet kokias nesankcionuotas keliones bus baudžiama laisvės atėmimu. Be to, Seulas paragino visus Afganistane esančius pietų korėjiečius kiek įmanoma greičiau išvykti iš šalies.

Laikraščiai pranešė, kad Kim Kyung-ja prieš kelionę į Afganistaną pasakė savo artimiesiems, jog keliauja į Dubajų, nes nenorėjo, kad jie nerimautų. Kompiuterinės įrangos kompanijoje dirbanti moteris į Afganistaną išvyko išėjusi kasmetinių atostogų.

Kim Kyung-ja kolegijoje dėsto kompiuterinę grafiką, o laisvalaikiu moko bendruomenei „Saemul” priklausančių šeimų vaikus.

Pietų Korėja sakė, kad neturi galimybių įgyvendinti pagrobėjų keliamus reikalavimus. Ji paragino kitas šalis pademonstruoti „lankstumą”, tačiau viešai neprašė JAV ar Afganistano pareigūnų organizuoti apsikeitimą įkaitais.

Pietų Korėjos prezidentas Roh Moo-Hyunas (Ro Muhjunas) šią savaitę paragino vyriausybę imtis aktyvesnių pastangų siekiant likusių 19 įkaitų išlaisvinimo.

„Vyriausybė privalo imtis aktyvesnių pastangų, kad jie būtų paleisti. Negalime nė minutei atsipalaiduoti”, – sakė prezidentas antradienį.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.