Kremliui lojalus judėjimas „Mūsiškiai” sieks orientuotis į ortodoksijos vertybes

Kremliui lojaliame jaunimo judėjime „Mūsiškiai” („Naši”) pradėjo veikti vadinamasis ortodoksijos korpusas, rašo britų visuomeninis transliuotojas BBC savo naujienų svetainėje.

„Mūsiškių” vadovai sako, kad nuo šiol judėjimas „remsis ortodoksijos vertybėmis”. Savo ruožtu oponentai mano, kad „Mūsiškiai” taip nori pelnyti politinių taškų.

Trečiadienį „ortodoksijos” korpuso aktyvistai surengė Jekaterinburgo centre savo pirmąją agitacinę akciją.

Praeiviams jie uždavinėjo klausimus apie religijos istoriją, teisingai atsakiusiesiems įteikinėjo kryželius ir siūlė įstoti į judėjimo gretas.

Kaip papasakojo akcijos organizatoriai, iš viso per dvi valandas trukusią akciją buvo apklausti maždaug 50 žmonių.

Pasak „ortodoksijos korpuso” vadovo Jekaterinburge Vladimiro Musatovo, prieš prasidedant akcijai „Mūsiškius” palaimino Jekaterinburgo ir Verchotursko arkivyskupas Vikentijus.

Interviu „BBC Russian.com”, V.Musatovas pareiškė, kad šiuo renginiu prasidėjo aktyvūs judėjimo veiksmai regione, kur „Mūsiškiai” dar neturi skyriaus.

Regioninio „korpuso” vadovas sakė, kad tolesnis judėjimo „Mūsiškai” darbas bus grindžiamas ortodoksijos vertybėmis.

Apie vadinamojo ortodoksijos korpusą įsteigimą buvo paskelbta birželio 1 dieną.

Jo vadovu tapo judėjimo lyderio brolis Vasilijaus Jakemenkos brolis Borisas. „Mūsiškių” lyderis vadina brolį „vienu pagrindinių judėjimo ideologų.

Paskelbus apie „korpuso” įsteigimą, B.Jakemenka sakė: „Ortodoksija – tai rusų kultūros, civilizacijos šerdis, ir ignoruoti tai neįmanoma. Bet kuri mūsų didelė iniciatyva bus aptariama su Bažnyčia, mes nepradėsime veikti be jos palaiminimo”.

Kremlių remiančio judėjimo politiniai oponentai tada pareiškė, kad „Mūsiškių” veiksmai – „spekuliavimas tikėjimu, kurio tikslas užsidirbti politinių taškų”.

Savo ruožtu Maskvos patriarchato atstovas Vsevolodas Čiaplinas sako, kad sveikina akcijas dvasinio švietimo tikslais. Drauge jis vylėsi, kad tokios akcijos nebus naudojamos politiniais tikslais ir nebus susijusios su artėjančiais rinkimais.

Gauti „Mūsiškių” komentarų, ar ketinama įsteigti kitų religinių konfesijų „korpusus”, nepavyko.

2002 metų Rusijos gyventojų surašymo duomenimis, šalyje gyvena apie 14,5 mln. žmonių, tradiciškai išpažįstančiųjų islamą, ir apie 1 mln. žmonių, tradiciškai išpažįstančių budizmą, taip pat 230 tūkst. judaizmo atstovų.

Tačiau Rusijos musulmonų lyderiai sako, kad iš tikrųjų musulmonų Rusijoje yra apie 20 milijonų: Valstybinis statistikos komitetas per surašymą neįtraukė gyvenančių Rusijos teritorijoje migrantų.

Pastaruoju meti Rusijos visuomenėje pasigirsta būgštavimų dėl pernelyg didelio Ortodoksų Bažnyčios kišimosi į „valstybės reikalus”.

Dešimt Rusijos mokslų akademijos akademikų, tarp jų Nobelio premijų laureatai Vitalijus Ginzburgas ir Žoresas Alfiorovas, kreipėsi atviru laišku į Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, ragindamas sustabdyti „šalies klerikalizavimą”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.