Ruošiasi „maitinti“ priekrantę

Aplinkos projektų valdymo agentūra derina smėlio pylimo į Palangos pliažų priekrantę sąlygas.

Darbus numatyta vykdyti kompleksiškai, tad pateiktos ir kopagūbrio apželdinimo darbų sąlygos.

Pagrindinė kliūtis, sutrukdžiusi tęsti dar šį pavasarį pradėtus darbus ties Palangos paplūdimiais pilant smėlį į priekrantę, – Kuršių nerijos nacionalinio parko direkcijos vieši pareiškimai. Juose teigiama, kad neva iš Baltijos jūros paėmus smėlio tarp Juodkrantės ir Preilos ruožo būsianti padaryta didžiulė žala Kuršių nerijai.

Kilus triukšmui dėl galimos žalos nerijos pakrantėms, šių metų gegužės 2 dieną Premjeras sudarė darbo grupę, sudarytą iš prityrusių specialistų ir mokslininkų. Jiems buvo duota užduotis išsiaiškinti, kokios yra galimybės ruože tarp Juodkrantės ir Preilos jūroje kasti smėlį ir jį plukdyti Palangos pliažams gaivinti.

Lietuvos mokslų akademijos Biologijos, medicinos ir geomokslų skyriaus, Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos, Geologijos ir geografijos instituto Jūros tyrimų skyriaus, Vilniaus universiteto Gamtos mokslų fakulteto, Tarptautinės asociacijos „Baltic Eco” Lietuvos nacionalinio komiteto poveikio jūros aplinkai ir Lietuvos geologijos tarnybos atstovams buvo pavesta įvertinti Klaipėdos universiteto Baltijos pajūrio Aplinkos tyrimų ir planavimo instituto parengtą galimybių studiją „Smėlio panaudojimo galimybių ir hidrotechninių įrenginių taikymo tikslingumo krantotvarkoje įvertinimas”.

Stebės kasimo vietą

Darbo grupė, išanalizavusi Baltijos pajūrio Aplinkos tyrimų ir planavimo instituto studiją, padarė išvadą, kad paėmus smėlį iš jūros Preilos-Juodkrantės rajono šiaurinio poligono, kuris yra Kuršių povandeninės plynaukštės šiauriniame šlaite, neigiamo poveikio nerijai nebus.

Tuo metu, kai bus imamas smėlis, ir dar dvejus metus po to turi būti stebima kasimo vieta pagal 2007 metais parengtą aplinkos monitoringo programą.

Kasti galima

Mokslininkai padarė išvadą, kad vieta jūroje, iš kurios bus kasamas smėlis, yra už 7 – 9 kilometrų nuo Kuršių nerijos ir plyti tokiuose gyliuose, kuriuose bangos esminio poveikio smėlio dalelių pernešimui nebeturi.

Anot mokslininkų, smėlio ėmimo vieta nepatenka ir nesiriboja su saugomomis Kuršių nerijos nacionalinio parko ribose esančiomis arba „NATURA 2000” statusą turinčiomis teritorijomis ir akvatorijomis.

Tarp smėlio poligone, jūros dugne esančių pakilimų ir Kuršių nerijos priekrantės vyrauja 25-30 metrų gyliai. Todėl poligone esančios pakilumos su nerijos kranto zona nesusijusios.

Numatomas palyginti nedidelio smėlio kiekio, apie 100 tūkstančių kubinių metrų, nukasimas neturės esminės reikšmės vyraujančioms tekančioms srovėms bei link kranto sklindančioms bangoms. Tai neturėtų daryti žymesnio poveikio šio rajono jūros dugnui. Smėlio paėmimo vieta, anot darbo grupės, parinkta pagrįstai. Šios vietos smėlio sankaupos apskaičiuotos apytiksliai ir jų turėtų pakakti Palangos pliažų priekrantei „pamaitinti”.

Smėlį žadama kasti iš trijų vietų. Jis slūgso 18 – 24 metrų gylyje. Galimas smėlio storis – apie 4 -5 metrai.

Poligono smėlio sankaupos, išankstiniais duomenimis, įvertintos 30 -40 milijonų kubinių metrų.

Šiuo metu vyksta techninio projekto „Palangos paplūdimio papildymas smėliu” ekspertizės darbai.

„Maitinimą” tęs

Ieškant galimybių, kaip išsaugoti pajūrį būsimoms kartoms bei sustiprinti kopagūbrį, kad vėjai jo neardytų, 2005 -2006 metais buvo vykdomas projektas „Lietuvos Baltijos pajūrio juostos atkūrimas ir išsaugojimas”.

Tuo metu buvo parengta galimybių studija „Smėlio panaudojimo galimybių ir hidrotechninių įrenginių taikymo tikslingumo krantotvarkoje įvertinimas”.

Parengus galimybių studiją, jos rengėjai paruošė ir poveikio aplinkai vertinimo programą bei ataskaitą. Ji buvo derinta su Valstybine saugomų teritorijų tarnyba, kuri 2006 metų rugpjūčio 18 dieną pritarė krantų tvarkymui kasant smėlį Preilos –Juodkrantės ruože bei Būtingės rajone.

Be to, pajūrio krantų atstatymui leista naudoti Nemuno deltoje gilinant laivybos kanalą iškastą smėlį.

Priekrantę „maitinti” smėliu leista ir Melnragės–Girulių ruože.

Visas projekto „Pajūrio juostos tvarkymo programos II etapas” veiklas, tarp jų ir Palangos paplūdimių jūros priekrantės „pamaitinimą” smėliu, planuojama atlikti iki 2008 metų rugpjūčio.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.