JAV už pagalbą naciams nuteistas lietuvis bus deportuotas į Lietuvą

JAV imigracijos teismas 91-erių lietuvį Vladą Zajančkauską pripažino kaltu 1943 metais dalyvavus „brutaliai likviduojant” Varšuvos žydų getą ir nurodė deportuoti jį į Lietuvą.
Teisėjas Wayne Iskra konstatavo, kad V.Zajančkauskas buvo Travnikų dalinio, kuris saugojo pervežimo į darbo ir koncentracijos stovyklas laukusius žydus, vykdė namuose pasislėpusių žydų paieškas bei kovojo su pasipriešinimo naciams judėjimu, narys, taip pat dalyvavo sušaudant žydus.

Teisėjo teigimu, nuteistasis taip pat buvo aukšto rango narys junginyje vykdžiusiame „siaubingus nusikaltimus”, įskaitant prievartavimus ir žmogžudystes, ketvirtadienį pranešė JAV Teisingumo departamentas.

2005 metų sausį JAV federalinis teismas iš V.Zajančkausko nutarė atimti Jungtinių Valstijų pilietybę .

Pats V.Zajančkauskas 2005 metais vykusio teismo posėdyje tvirtino 1943 metais tik dirbęs užkandinėje nacių mokymo centre Travnikuose.

Kaltinimai V.Zajančkauskui buvo grindžiami nacių sudarytais sąrašais, kurie rodo, kad jis buvo vienas iš pusketvirto šimto sargybinių, 1943 metų balandžio 17 dieną dalyvavusių reiduose per Varšuvos žydų geto likvidavimo operaciją.

V.Zajančkausko advokatai teigė, kad nacių sąrašai nėra patikimas įrodymas, jų nepatvirtina jokie kiti įrodymai ar liudininkų parodymai.

Nacių talkininkus persekiojantis Teisingumo departamentas kaltino V.Zajančkauską melavus apie savo praeitį, kai imigravo į Ameriką iš Austrijos 1950-aisiais ir po šešerių metų gavo JAV pilietybę.

V.Zajančkauskas pripažino, kad nepasakojo imigracijos pareigūnams apie tarnybą Travnikuose, bijodamas, jog tai sulėtins jo imigracijos procedūrą, bet tikino, kad jis ten nedarė nieko kito, tik darbavosi vietos užeigoje.

Teisingumo departamento duomenimis, Varšuvos gete gyveno apie 40 tūkst. žydų, iš kurių apie 7 tūkst. buvo išvežti į Treblinkos mirties stovyklą, tūkstančiai buvo išvežti į darbo ir koncentracijos stovyklas ar mirė besipriešindami

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.