Chavezas nori panaikinti prezidento kadencijų limitą

Venesuelos prezidentas Hugo Chavezas (Hugas Čavesas) trečiadienį pasiūlė panaikinti valstybės vadovo kadencijų limitą, kad galėtų pratęsti savo valdymą ir įtvirtinti savo paskelbtą socialistinę revoliuciją Naftą eksportuojančių valstybių organizacijai (OPEC) priklausančioje šalyje.

Kairiųjų pažiūrų buvęs kariškis, parlamente pristatydamas konstitucijos reformų planą, taip pat pasiūlė panaikinti centrinio banko autonomiją, o tai leistų valstybei įgyti daugiau ekspropriacijos galių, o jam perimti tarptautinių atsargų kontrolę.

H.Chaveso vykdoma kairuoliška politika sulaukė griežto jo kritikų ir JAV pareigūnų, kurie Venesuelos lyderį vadina autoritarizmo grėsme ir kaltina jį pajamas už naftą naudojant demokratijos suvaržymui, pasmerkimo.

Tačiau skurdžiai gyvenančių šalies rinkėjų parama padėjo jam iškovoti ne vieną svarbią pergalę rinkimuose.

Pristatydamas savo siūlomą konstitucijos reformų planą, kuriam referendume turi pritarti rinkėjai, H.Chavezas sakė, kad reikia pratęsti prezidento kadencijos laiką nuo šešerių iki septynerių metų ir panaikinti kadencijų limitą.

Pagal dabartinę konstituciją, H.Chavezas, kuris jau antrą kadenciją eina prezidento pareigas, po 2012-ųjų, kai baigsis jo dabartinė kadencija, nebegalės būti perrinktas į šį postą. Įgyvendinus pasiūlytas reformas, H.Chavezas galės užimti prezidento postą, kol pralaimės rinkimuose.

„Jei kas nors rengiasi pasakyti, kad tai planas, kaip kažkam užimti sostą, jis klysta, – sakė H.Chavezas. – Tai tik galimybė, kuri priklauso nuo daugybės kintančių veiksnių”.

Venesuelos lyderis savo ilgoje kalboje jam lojaliame Kongrese pabrėžė, kad vyriausybei turi būti suteikta teisė kontroliuoti privačių kompanijų turtą dar prieš tai, kai teismas priima sprendimą dėl ekspropriacijos.

H.Chavezas taip pat sakė, kad maksimali darbo dienos trukmė turėtų būti sumažinta nuo dabartinių aštuonių iki šešių valandų, ir pasiūlė įgyvendinant jo paskelbtą „XXI amžiaus socializmo” kampaniją, suteikti socialines garantijas neoficialiai dirbantiems asmenims, tokiems kaip taksi vairuotojai ir gatvių prekeiviai.

Griežtesnė kontrolė

Po triuškinamos pergalės 1998 metais vykusiuose rinkimuose tapęs prezidentu, H.Chavezas nuosekliai ėmė stiprinti savo valdžią.

Jis griežtai kontroliuoja visas valstybės institucijas, įskaitant Kongresą, kur visos vietos priklauso jo rėmėjams, taip pat teismus bei daugumą vietos valdžios organų.

Šiais metais Venesuelos lyderis nacionalizavo didžiausias šalyje privačias telekomunikacijų ir elektros kompanijas ir perėmė į savo rankas keturis daugiamilijardinius naftos gavybos projektus, išstumdamas tokius naftos milžinus kaip „ConocoPhillips” ir „Exxon Mobil”.

Įgyvendinus H.Chavezo siūlomas reformas, energetikos nacionalizacijos mastas gali gerokai padidėti – gali būti patvirtintos konstitucijos pataisos, pagal kurias teisė į gamtinių dujų žvalgybą ir gavybą turės tik valstybė.

H.Chavezas, kuris yra artimas Kubos lyderio Fidelio Castro (Fidelio Kastro) draugas, pajamas už naftą skiria finansuoti daugybę socialinių programų, kurios padėjo jam pelnyti skurdžiai gyvenančių rinkėjų simpatijas ir iškovoti triuškinamą pergalę 2006 metais vykusiuose prezidento rinkimuose.

Jo vyriausybė jau ėmėsi žingsnių sparčiau vykdyti ūkių, kurie paskelbiami neproduktyviais, ekspropriaciją, perduodant jiems priklausančią žemę valstybės remiamiems valstiečių kooperatyvams.

1999 metais H.Chavezo iniciatyva jau buvo keičiama konstitucija ir dabar jis siūlo priimti naujus pakeitimus, leisiančias jam sparčiau įgyvendinti savo socialistinę programą.

„Nuo šiandien debatai dėl (konstitucijos) reformos … turi vykti gatvėse, – sakė Venesuelos lyderis. – Dabar mes judame socializmo kryptimi”.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.