Taršos mažinimo projektams skirta 2,44 mln. litų subsidijų

VšĮ Lietuvos aplinkos apsaugos investicijų fondas (LAAIF) per pirmąjį 2007 m. pusmetį suteiks 2,44 mln. litų subsidijų ir 1,5 mln. litų lengvatinių paskolų investicinių aplinkos apsaugos projektų įgyvendinimui.

Subsidijos ir lengvatinės paskolos yra skirtos 11 įmonių, kurios diegs atmosferos ir vandenų taršos mažinimo įrenginius, atliekų rūšiavimo ar perdirbimo linijas.

,,Fondas skatina įmones investuoti į aplinką tausojančius projektus, suteikdamas finansinę paramą tokių projektų įgyvendinimui – parengusiai taršos mažinimo projektą įmonei LAAIF suteikia subsidiją ar lengvatinę paskolą. Parama teikiama atmosferos ir vandens taršos mažinimo bei atliekų tvarkymo projektams. Fondo suteiktų subsidijų ar lengvatinių paskolų suma priklauso tik nuo to, kiek įmonių pateikė investicinius projektus ir kokia įgyvendinamų projektų vertė,- teigė LAAIF Projektų paramos ir priežiūros skyriaus vedėja Kristina Kemėrienė. – Pastaraisiais metais labai pagerėjo projektų parengimo kokybė. Akivaizdu, kad tiek pačių įmonių darbuotojai, tiek projektus rengiančios konsultacinės įmonės įgijo patirties, todėl vis rečiau pasitaiko projektų, kurie įvertinami kaip netinkami finansuoti LAAIF lėšomis”.

Beveik du trečdaliai subsidijų (1,5 mln. litų) šį pusmetį teko atmosferos taršos mažinimo projektams – už gautus pinigus įmonės diegs oro valymo įrenginius, filtrus arba švaresnio kuro technologijas. Įmonėms įgyvendinus šiuos projektus, šalyje sumažės tarša anglies dvideginiu, anglies monoksidu, sieros, azoto oksidais ir kt.

Pasak K. Kemėrienės, kitų sričių – vandenų taršos mažinimo srities ar atliekų tvarkymo projektų pateikiama mažiau.

Vandenų taršos mažinimo projektus per pirmąjį šių metų pusmetį pateikė 3 įmonės, planuojančios diegti ar rekonstruoti gamybinių ir buitinių nuotekų valymo įrenginius. Šių projektų įgyvendinimui numatyta skirti 690 tūkst. litų subsidijų.

Tuo tarpu atliekų tvarkymo projektams, kuriuos pateikė 2 įmonės, buvo skirta 250 tūkst. litų subsidija ir 1,5 mln. litų lengvatinė paskola.

K. Kemėrienės tvirtinimu, pagal šiuo metu galiojančią investicinių projektų finansavimo ir priežiūros tvarką projektą parengusiai įmonei gali būti skiriama iki 350 tūkst. litų subsidijos suma arba 1,5 mln. litų vertės lengvatinė paskola.

„Tačiau šiuo metu jau rengiama nauja investicinių projektų finansavimo ir priežiūros tvarka. Ją patvirtinus, įmonės galės teikti projektus ir gauti subsidijas iki 600 tūkst. lt”, – sakė K. Kemėrienė. Sąlyginai nedidelė suma formavo ir mūsų klientūrą – į fondą dažniausiai kreipdavosi vidutinės ir smulkios įmonės, arba stambesnės įmonės, įgyvendinančios nedidelės vertės projektus. Tikimės, kad padidinta subsidijų suma leis fondui pritraukti stambesnes įmones ir prisidėti įgyvendinat ambicingesnius taršos mažinimo projektus”.

Pagrindinis lėšų šaltinis subsidijoms – mokestis už aplinkos teršimą, kurį pagal Mokesčio už aplinkos teršimą įstatymą moka teršiančios įmonės. Šios lėšos ir panaudojamos taršos mažinimo projektams finansuoti. Tuo tarpu lengvatines, beprocentes, paskolas fondas suteikia lėšomis, gautomis pagal sutartį su PHARE.

„Kelis metus įmonių susidomėjimas paskolomis buvo labai sumažėjęs”,- teigė K. Kemėrienė, -„tačiau dabar, kai bankų skolinamos lėšos pabrango, fondo paskolos, už kurias LAAIF neima palūkanų, taršą mažinančioms įmonėms turėtų tapti vėl patrauklios.”

Per 10 veiklos metų, LAAIF subsidijų arba lengvatinių paskolų forma finansavo apie 200 investicinių projektų. LAAIF skiriama subsidija gali padengti iki 70 proc. įmonės įgyvendinamo projekto vertės.

Apie VšĮ „Lietuvos aplinkos apsaugos investicijų fondas”

VšĮ Lietuvos aplinkos apsaugos investicijų fondą (LAAIF) 1996 metais įsteigė Aplinkos ministerija. Pagrindinės fondo užduotys – investicinių aplinkos apsaugos projektų finansavimas ir Kioto protokolo mechanizmų įgyvendinimas.

LAAIF privačiam ir visuomeniniam sektoriui teikia subsidijas ir lengvatines paskolas taršos mažinimo projektams. Pagrindinis fondo lėšų šaltinis – Mokesčio už aplinkos teršimą įstatymo pagrindu į LAAIF mokami 30 proc. mokesčių už taršą. Tai sudaro apie 12 mln. litų per metus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.