Šiaulių apskrityje ūkininkai kulia rekordinį kviečių derlių

Per šiemetę javapjūtę kai kuriuose Šiaulių, Joniškio, Pakruojo rajonų ūkininkų kviečių laukuose byra iki 9 tonų grūdų iš hektaro. Tokio rekordinio derliaus neprisimena net patyrę kombainininkai.

Pasak dienraščio „Šiaulių kraštas”, toks kviečių derlius – Pakruojo rajono ūkininko Lino Gudjurgio laukuose. Šio žemdirbio teigimu, net nemelioruotoje žemėje šiemet iš hektaro prikulta iki 7 tonų. Tačiau grūdų kokybė nėra aukšta – per mažas glitumas, baltymų kiekis. Greičiausiai jie bus pašariniai. Ūkininkas yra sudaręs sutartį parduoti grūdus po 520 litų už toną. Bet ir tokia kaina ūkininkui priimtina. Grūdų nelaikys, nes turi skolų.

Neblogas kviečių derlius, maždaug po 6 tonas iš hektaro, byra ir Virgilijaus Ivoškevičiaus iš Aukštelkės, pernai pripažinto geriausiu Šiaulių rajono metų ūkininku, laukuose. Ūkininkas turi savo džiovyklą ir grūdų saugyklą, tad be lapkričio parduoti kviečių neketina. Dabar gautų apie 550 litų už toną, o po trijų mėnesių tikisi iki 700 litų.

Bendrovė „Malsena” šios savaitės pradžioje paskelbė grūdų supirkimo kainas. Už pirmos klasės kviečius mokama 660 litų už toną, antros – 640 litų, pašarinių trečios ir ketvirtos – atitinkamai po 590 ir 570 litų už toną.

„Pasiūlėme mūsų įsivaizduojamas rinkos kainas, nes šiuo metu ir Europoje, ir visame pasaulyje grūdų kainos – labai didelės”, – sakė „Malsenos” tiekimo skyriaus vedėjas Renatas Šaikus.

Dabar apie 80 proc. bendrovėje superkamų grūdų yra antros klasės, o tai vietinius malūnininkus visiškai tenkina. Beje, grūdų perdirbėjai neabejoja, kad duona brangs, nes miltus planuojama branginti 10-15 procentų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.