Vilniaus vicemero žodžiai sukėlė sumaištį Švenčionėliuose

Apie ketinimus į Švenčionėlius perkelti čigonų taborą prabilęs sostinės vicemeras Algirdas Paleckis miestelyje sukėlė protesto bangą.

A.Paleckis pasakojo, iš savivaldybės Viešosios tvarkos ir bendrųjų reikalų departamento gavęs informacijos, jog vienas Vilniaus apskrities rajonas ketina pagelbėti taborui – žada priimti jo žmones gyventi. Buvo paminėtas Šalčininkų rajonas, tačiau jį A.Paleckis supainiojo su Švenčionėliais. Tokie sostinės vicemero žodžiai pribloškė ir Švenčionėlių gyventojus, ir vietos valdžią, rašo „Lietuvos ryto” priedas „Sostinė”.

„Tai – mažas nepiktybinis nesusipratimas. Lapsus linguae (lot. – kalbos klaida. – Red.)”, – teigė Vilniaus vicemeras A.Paleckis. Jis sakė dar nenusprendęs, kaip reikės ištaisyti klaidą.

Švenčionėlių gyventojai jau surinko apie tūkstantį parašų, kad taboras nebūtų perkeltas į šį miestą. Iš viso už šimto kilometro nuo Vilniaus esabčiuose Švenčionėliuose gyvena per šešis tūkstančius žmonių.

„Ateina be galo pikti žmonės į seniūniją, kasdien klausia apie tą taborą. Ypač nerimauja pagyvenę Švenčionėlių gyventojai”, – pasakojo šio miesto seniūno pavaduotoja Marija Čeponienė.

M.Čeponienės žodžiais, gyventojus labiausiai jaudina tai, kad, perkėlus į Švenčionėlius taboro gyventojus, padaugės vagysčių, jaunimas bus įtraukiamas į narkomanijos liūną.

Pasak seniūno pavaduotojos, žmonės apie čigonus teiraujasi net atėję tvarkyti kitų reikalų. Kiti į seniūniją dėl taboro perkėlimo atvyksta specialiai.

A.Paleckio kalbas įvertino ir Švenčionių rajono meras Vytautas Vigelis, kuris jas pavadino visiška nesąmone. Vilniaus valdžia negali vienašališkai nuspręsti, kur perkelti taborą, o Švenčionių rajono taryba šio klausimo net nėra svarsčiusi.

V.Vigelio nuomone, sostinės vicemeras pademonstravo nepagarbą ir čigonams, kuriuos, anot A.Paleckio žodžių, galima kilnoti kaip daiktus, net nepasitarus.

A.Paleckio kalbos apie kraustynes nuvilnijo ne tik per Švenčionėlius, bet ir per patį čigonų taborą. Tabore gyvenantis Vladimiras Kasparavičius pasakojo, kad šią žinią žmonės sutiko neigiamai. Juos ypač supykdė tai, kad A.Paleckis apie tai kalbėjo nė nepasitaręs su čigonais.

Šalčininkų rajono valdžia, kuri iš pradžių dar svarstė galimybę priimti taboro gyventojus, taip pat ėmė protestuoti. Šio rajono valdininkai pareiškė, kad jie kalbėjo apie tai, jog suteiks tiktai socialinį būstą, bet į jį įsileisti čigonų nė neplanuoja.

Apie tai, kad taborą reikėtų perkelti į kitas vietoves, pirmasis prieš porą mėnesių prakalbo Vilniaus apskrities viršininko pavaduotojas Artūras Melianas. Jis pasiūlė decentralizuoti taborą, sakė, kad čigonams reikėtų sudaryti galimybę Lietuvoje nusipirkti vienkiemių.

Tačiau šioje srityje yra karčios patirties. Vilniaus savivaldybė yra suteikusi socialinį būstą 18 čigonų šeimų. Dešimt jų nemoka komunalinių mokesčių. Kai kurių namų gyventojai jau kratosi čigonų kaimynystės, rašo skundus. Miesto savivaldybė taboro gyventojams buvo suteikusi galimybę rašyti paraiškas socialiniam būstui gauti. Tik trečdalis čigonų tas paraiškas užpildė ir grąžino valdininkams. Valdininkams jau iškilo klausimas, ar verta tęsti socialinio būsto nuomą tokiems nemokiems žmonėms.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.