R. Baškytė ir S. Stulpinas apsikeitė įtarimais

Oficialiai įtariama netinkamai atlikusi savo pareigas ir taip sudariusi sąlygas neteisėtoms statyboms Kuršių nerijoje Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos direktorė Rūta Baškytė ėmėsi gynybinės taktikos. Prokurorų įtarimus pareigūnė laiko mėginimu susidoroti.

R. Baškytė tikino patyrusi paties Klaipėdos apylinkės prokuratūros vyriausiojo prokuroro Stanislovo Stulpino spaudimą. Direktorės teigimu, jis pernai buvo išsikvietęs ją į prokuratūrą ir prašė padidinti galimą užstatymo procentą Pajūrio regioninio parko buferinės apsaugos zonoje.

Pareigūnė tikino apie šį pokalbį neinformavusi atitinkamų institucijų, nes „ir taip esą sunku gyventi bei dirbti”. R. Baškytė taip pat sakė, kad jos nušalinimu suinteresuotas ne vienas Seimo narys, bet jų pavardžių neįvardijo.

Klaipėdos miesto apylinkės vyriausiasis prokuroras S. Stulpinas sako, kad R. Baškytės pasisakymai nekorektiški. Jis pripažįsta, kad jo žmona Pajūrio regioninio parko buferinėje zonoje yra įsigijusi keletą sklypų. Esą tai jų šeimos nuosavybė. Viename sklype pora jau pasistatė namą.

„Prieš pusantrų metų R. Baškytei lankantis prokuratūroje netyčia pasikonsultavau dėl užstatymo procento. Juk šalia mūsų sklypo užstatymas siekia net 10 proc., o mums taikyti tik 5 proc. Pareigūnė paaiškino, kad taip turi būti, tad jokių pretenzijų nereiškėme”, – „Vakarų ekspresui” sakė R. Baškytės prielaidas dėl asmeninio suinteresuotumo atmetantis S. Stulpinas.

Vyriausiasis prokuroras akcentuoja, kad R. Baškytės pagal naująją tvarką nebuvo galima apklausti kaip liudytojos. „Nors procedūra nemaloni, bet teko pareikšti įtarimus. Jie gali būti pareikšti ir dar aukštesniems pareigūnams, parašais patvirtinusiems neteisėtas statybas. Keista, kad žmonės taip asmeniškai sureaguoja”,- akcentavo S. Stulpinas.

Prokurorai įtaria, kad pareigūnė, būdama valstybės tarnautoja, dėl neatsargumo netinkamai atliko savo pareigas.

Esą R. Baškytė raštu atsakydama įvairioms institucijoms bei privačioms firmoms į kai kuriuos jų paklausimus dėl statybų Kuršių nerijoje pažeidė galiojančias Kuršių nerijos nacionalinio parko planavimo schemos, Saugomų teritorijų įstatymo kai kurių punktų bei kitų įstatymų ir teisės aktų nuostatas.

R. Baškytė patvirtino, kad įtarimai jai pareikšti dėl dviejų raštų, susijusių su bendrovės „Sabonio klubas ir partneriai” Kuršių nerijoje statomu Preilos boteliu. Tačiau, pasak direktorės, Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba kaip tik ėmėsi prevencinių priemonių, kad nebūtų padaryta žalos.

2002 m. atsakyme į Vandens išteklių departamento kreipimąsi dėl Preilos uosto pagilinimo ir iškasto grunto panaudojimo tarnyba neprieštaravo prieplaukos statyboms, bet nurodė, kad grunto kasimo ir uosto farvaterio gilinimo darbų apimtys turi būti pagrįstos mokslinėmis išvadomis bei nurodė kitas sąlygas, kurių būtina laikytis prieplaukos statybos ir eksploatacijos metu.

Antrasis raštas yra susijęs su Kuršių nerijos nacionalinio parko ir jo zonų ribų bei tvarkymo planais. Jame buvo nurodyta, kad Preilos botelio administracinio pastato nėra tikslinga žymėti atskiru sutartiniu ženklu.

„Šie raštai tik įrodo, kad tarnyba visas situacijas nagrinėjo principingai ir atsakingai. Buvo imtasi visų prevencinių priemonių, kad neatsirastų to, ko neturėjo atsirasti pagal planavimo schemą”, – teigė R. Baškytė.

Komentuodamas įtarimus R. Baškytei, aplinkos ministras Arūnas Kundrotas sakė kol kas turįs per mažai informacijos. Jis atkreipė dėmesį, kad Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba nėra sprendimus priimanti institucija – detaliųjų planų rengimo ir tvirtinimo procese dalyvauja savivaldybės ir apskritys.

„Tai nėra vienareikšmiška situacija. Tikiuosi, kad prokuratūra parodys principingumą visų pareigūnų, kurie priėmė sprendimus, atžvilgiu. Jei tai liks tik R. Baškytės problema, kils nemažai abejonių”, – sakė aplinkos ministras.

Anot prokurorų, pareigūnė diskreditavo valstybės tarnautojo vardą, sumenkino valstybės prestižą bei padarė jai didelę žalą.

Įstatymas už tarnybos pareigų neatlikimą numato teisės tam tikrą laiką eiti tam tikras pareigas ar užsiimti tam tikra veikla atėmimą, baudą, areštą arbą laisvės atėmimą iki dvejų metų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.