Vaistai vežami per sieną vis rečiau

Įsivežti didelius kiekius vaistų iš užsienio tampa mažiau populiaru nei prieš metus. Manoma, kad medikamentų kontrabandą apribojo neseniai priimtos aiškios ir griežtos vaistų įvežimo į šalį taisyklės.

Pagavo 28 pažeidėjus

Nors uostamiesčio turgavietėse dar galima įsigyti vaistų ir maisto papildų atvežtų iš kaimyninės šalies, kur šie beveik perpus pigesni, muitininkai tvirtina pasienyje nelegaliai vežamų vaistų aptinkantys vis rečiau ir rečiau.

Klaipėdos teritorinės muitinės vyriausioji inspektorė ryšiams su visuomene Rasa Rentauskienė tvirtino, jog vaistai šiuo metu nebėra populiari prekė. Kur kas labiau paklausios yra cigaretės.

Pasak pareigūnės, pasitaiko tik pavienių atvejų, kai vežami nedeklaruojami medikamentai. Iš viso šiais metais užfiksuoti 28 tokie atvejai.

Paskutinis iš jų – liepos vidu-ryje, kuomet iš Kaliningrado į Lietuvą moteris gabeno nedeklaruotus vaistus pavadinimais „Tetraciklinas”, „Levomicetinas”, „Askofenas”, „Alohol”, kurių bendra suma siekė 70 litų. Ponia muitininkus tikino, kad nešasi tiek vaistų, kiek galima, tačiau iš tikro jų turėjo kur kas daugiau.

„Prieš porą metų gausiausiai vežami buvo įvairūs tepalai, sirupai nuo kosulio, raminamieji, kurių kiekis svyruodavo nuo 200 iki 500 tablečių. Žmonės medikamentus slėpdavo batuose, automobilių durelėse, cigaretėse, arbatos pakeliuose”, – pasakojo R. Rentauskienė.

Pastaruoju metu padėtis iš esmės pasikeitė, nes Sveikatos apsaugos ministro įsakymu prieš keletą mėnesių buvo patvirtintos vaistinių preparatų įvežimo į Lietuvą ir išvežimo iš jos, gavimo ar siuntimo paštu individualioms reikmėms taisyklės.

Be recepto – 5 pakuotės

Dabar turint recepto kopiją ar gydytojo pažymą galima įsivežti ar gauti paštu 6 – 9 to paties pavadinimo, farmacinės formos, stiprumo ir dozuočių kiekio originalias vaistinių preparatų pakuotes. Daugiau kaip 10 originalių to paties vaistinio preparato pakuočių ar daugiau kaip 10 skirtingų pavadinimų vaistinio preparato pakuočių galima įsivežti ar gauti paštu tik turint gydytojo pažymą.

Be recepto ar gydytojo pažymos leidžiama įsivežti ar gauti paštu ne daugiau kaip 5 originalias vaistinių preparatų pakuotes.

Pasitikrinti, ar vežamas produktas tikrai yra vaistinis preparatas, galima Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos interneto tinklalapyje atlikus paiešką vaistų registre.

Reikalauja recepto kopijos

Gydytojo pažymoje turi būti nurodyta pažymos išdavimo data, asmens sveikatos priežiūros įstaigos spaudas su asmens sveikatos priežiūros įstaigos rekvizitais, paciento vardas ir pavardė, asmens kodas arba paso, asmens tapatybės kortelės ar kito asmens dokumento numeris, pacientą gydančio gydytojo spaudas, parašas ir įstaigos vadovo parašas; recepte ar jo kopijoje – recepto išdavimo data, asmens sveikatos priežiūros įstaigos pavadinimas ir adresas, paciento vardas ir pavardė, receptą išrašiusio gydytojo spaudas ir parašas. Taip pat turi būti nurodyta gydymui reikalingų vaistinių preparatų prekiniai ir bendriniai pavadinimai, farmacinė forma (tabletės, kapsulės, ampulės, tepalas ar kt.), stiprumas (miligramais, mililitrais ar kt.), dozuočių (tablečių, kapsulių, ampulių ar kt.) kiekis pakuotėje, vartojimo trukmė (dienų skaičius) ir dažnumas (kiek kartų per dieną), taip pat bendras vežamų vaistinių preparatų kiekis.

Pažymos nepopuliarios

Paklausta, ar visada muitinės pareigūnai prašo receptų kopijų ar pažymų, R.Rentauskienė atsakė, jog pareigūnai vadovaujasi protingumo kriterijais. Jei žmogus vežasi vaistų kelionės tikslu vieną pakuotę ir ji nėra deklaruota, tada receptų kopijų ar pažymų nėra reikalaujama. Pareigūnė pridūrė, jog pasienyje būtų žymiai paprasčiau, jei vaistus besivežantys žmonės turėtų gydytojų pažymas.

Klaipėdos PSPC II -ojo šeimos medicinos skyriaus vedėja Lilija Jokubauskienė sakė, jog kol kas nėra sulaukusi pacientų, prašančių minėtų pažymų.

Pasak jos, pasitaiko tik pavienių atvejų, kai vaistų norima išsivežti iš Lietuvos. Gydytoja prisiminė pastaruoju metu rašiusi tik vieną receptą moteriai, sergančiai cukralige, kuri vaistus norėjo vežtis į Londoną. L. Jokubauskienė mano, jog greičiausiai žmonės dar nežino, kad yra patvirtintos vaistų vežimo taisyklės ir kad reikalingos pažymos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Medicina su žyma , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.