Klausytis klasikos – už tvoros

Palangos botanikos parko skveras už grafų Tiškevičių rūmų vasaros vakarais tampa savotiška piknikų vieta.

Daugybė klasikos mėgėjų už rožyno tvoros esančioje pievoje pasitiesia užklotus, kai kas užsidega žvakes nuo uodų ir klausosi iš Palangos gintaro muziejaus terasos skambančios muzikos.

Nors pievelėje įsitaisantys klasikos mėgėjai ištrypia žolę, Palangos botanikos sodo darbuotojai teigė, kad šie vis tiek padaro mažiau žalos negu vestuvininkai.

Šiemet ant pievelės įsitaisiusi publika turėjo galimybę nemokamai išgirsti ne tik Lietuvos nacionalinės filharmonijos 37-tus metus rengiamo kamerinio orkestro koncertų ciklą „Nakties serenados”.

Čia buvo galima pasiklausyti ir maestro Sauliaus Sondeckio diriguojamo kamerinio orkestro „Maskvos virtuozai” bei kitų muzikų atliekamų garsiausių klasikinės muzikos kūrinių.

Nors klausytojus pasiekia neblogas garsas, tačiau mėgautis ir vaizdu, ypač trumparegiams, sunku. Tačiau kai kurie „nelegalūs” klausytojai išsprendė ir šią problemą – jie atsinešė teatrinius binoklius.

Nusprendę koncertų klausyti ne už tvoros, o dvaro kieme, už bilietus mokėjo po keliasdešimt litų.

Tokia suma kai kuriems, ypač norintiems klasikine muzika mėgautis drauge su šeima, būtų per didelė.

Tačiau, pasak festivalį „Palangos vasara” organizuojančios koncertinės agentūros „Klasikos projektai” programų direktorės Irenos Didžiulienės, net ir palyginti aukštos kainos nepadengia kai kurių renginių sąmatos.

Klausytis puikios klasikinės muzikos, net ir nusipirkusiems brangius bilietus, nebūtų įmanoma be rėmėjų pagalbos.

I.Didžiulienė supranta, kad koncerto organizatoriai nemažą dalį pelno praranda, nes kone dukart daugiau žmonių koncertų klausosi nemokamai, susėdę pievoje.

„Tačiau negalime užtverti tvoromis viso parko. Bet kokiu atveju nemanau, kad taip toli – už rožyno – sėdintys žmonės girdi gerą garsą”, – abejojo I.Didžiulienė.

Palangos botanikos parko direktorius Antanas Sebeckas sakė, kad klasikinės muzikos gerbėjai pievoje ištrypia ir išguli vejas. Kad vejos išgulinėtos, šiemet matyti mažiau, nes vasara lietinga ir žolė greitai ataugo.

A.Sebeckas taip pat teigė, kad su klasikos mėgėjais tėra pusė bėdos – juk tokių koncertų papras-tai klausosi kultūringi, išsilavinę žmonės.

Kur kas blogiau – su vestuvininkais, kurie ne tik ištrypia vejas, bet ir palieka jose butelių, šiukšlių.

Ypač nuo vestuvininkų, anot direktoriaus, kenčia aplink fontaną augančios gėlės. Besibraudamos čia fotografuotis nuotakos, ilgų suknelių skvernais brauko per žiedus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.