Netanyahu perrinktas Izraelio opozicinės partijos „Likud” lyderiu

Izraelio opozicijos lyderis, buvęs premjeras Benjaminas Netanyahu (Benjaminas Netanjahus) antradienį buvo perrinktas dešiniųjų partijos „Likud” vadovu, o trečiadienį žadėjo atsikovoti ir Izraelio lyderio postą.
Praėjus metams po to, kai „Likud” buvo sutriuškinta per visuotinius rinkimus, B.Netanyahu populiarumas yra smarkiai padidėjęs. Tuo tarpu dabartinio premjero Ehudo Olmerto, kuris vadovauja centro partijai „Kadima”, populiarumas yra labai sumažėjęs, rodo apklausos.

Oficialūs antradienį įvykusių „Likud” rinkimų rezultatai rodo, kad B.Netanyahu surinko 75 proc. balsų ir smarkiai aplenkė savo pagrindinį varžovą, Vakarų Kranto naujakurį Moshe Feigliną (Mošę Feigliną), kuris nepritaria tam, kad palestiniečiams būtų perduotos Izraelio okupuotos teritorijos.

„Šįvakar baigėsi vidaus kova, o rytoj sutelksime savo pastangas dėl naujos vadovybės Izraeliui”, – skelbdamas savo pergalę antradienį sakė B.Netanyahu.

Dėl 57 metų B.Netanyahu pergalės jo partijoje, kurią jis 2005 metais išvedė iš premjero Arielio Sharono (Arielio Šarono) vyriausybės protestuodamas dėl izraeliečių pasitraukimo iš Gazos Ruožo, niekas neabejojo.

Ar „Likud”, kuri yra pagrindinė Izraelio opozicinė partija, gali grįžti į valdžią, vis dar neaišku. Pernai per rinkimus ji laimėjo tik 12 iš 120 vietų parlamente. Iki tų rinkimų ji turėjo 38 vietas.

Dabar visuotiniai rinkimai turėtų įvykti 2010 metais, tačiau E.Olmertą persekiojo korupcijos skandalai, be to, turi būti paskelbta galutinė vyriausybės paskirtos grupės ataskaita dėl Libano, kuri gali būti jam nepalanki.

Kai kurie politikos apžvalgininkai numato E.Olmerto ir B.Netanyahu konfrontaciją, galbūt jau kitais metais.

Nors JAV išsilavinimą įgijęs B.Netanyahu yra jėgos šalininkas, 1996-1999 metais dirbdamas premjero poste jis, spaudžiamas Vašingtono, perdavė palestiniečiams vieno Vakarų Kranto miesto dalies kontrolę.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.