Bus reguliuojami partnerių turtiniai santykiai

Vyriausybė siūlo Seimui keisti kai kuriuos Civilinio kodekso straipsnius, kuriais reguliuojami turtiniai partnerių santykiai.

2001 m. įsigaliojęs naujasis Civilinis kodeksas įtvirtino nuostatas, skirtas partnerių (sugyventinių) turtinių santykių reguliavimui, tačiau tam, kad pradėtų veikti šios nuostatos, turėjo būti priimtas partnerystės įregistravimo tvarką nustatantis įstatymas. Toks įstatymas taip ir nebuvo priimtas, todėl Vyriausybė pavedė Teisingumo ministerijai parengti Civilinio kodekso pataisas.

Pagal parengtą projektą sugyventiniams turtinės pasekmės, numatytos kodekse, atsiras tik sugyventiniams surašius bendrą notaro patvirtintą pareiškimą dėl partnerystės ir įregistravus šį pareiškimą Vedybų sutarčių registre. Partnerystę galėtų įregistruoti veiksnūs, pilnamečiai, nesusituokę vyras ir moteris. Partnerystė baigtųsi vienam iš sugyventinių mirus ar paskelbus vieną iš sugyventinių mirusiu, sugyventiniams tarpusavyje sudarius santuoką, teismo tvarka sugyventinį pripažinus nežinia kur esančiu. Sugyventiniai bet kada galėtų nutraukti partnerystę, pas notarą surašę pareiškimą ir jį įregistravę Vedybų sutarčių registre. Partnerystei nutraukti pakaktų ir vieno iš sugyventinių pareiškimo, jei kitas sugyventinis apie tai būtų informuotas per notarą prieš du mėnesius. Asmuo, kurio partnerystė nepasibaigusi, negalėtų sudaryti santuokos, išskyrus atvejus, kai jis tuokiasi su sugyventiniu.

Lietuvos Respublikos civilinio kodekso patvirtinimo, įsigaliojimo ir įgyvendinimo įstatymo 28 straipsnio pripažinimo netekusiu galios ir 50 straipsnio pakeitimo įstatymu daromos pataisos Civilinio kodekso patvirtinimo, įsigaliojimo ir įgyvendinimo įstatyme naikinant nuostatas, kuriose buvo numatomas atskiro partnerystę reglamentuojančio įstatymo parengimas.

Civilinio kodekso trečios knygos XV skyriuje nustatant sugyventinių turto teisinį režimą siekiama užtikrinti tik minimalią sugyventinių turtinių interesų apsaugą; jeigu sutuoktiniai nesusitars dėl turto padalijimo pasibaigus bendram gyvenimui, jis bus dalijamas pagal Civilinio kodekso 3.234 straipsnyje nustatytas taisykles.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.