„Regitra” ragina nedelsti

Visuomenėje vis dažniau diskutuojant apie galimybę Lietuvoje įvesti naują – transporto priemonės naudotojo – mokestį, valstybės įmonė „Regitra” ragina šalies gyventojus bei įmones nedelsti ir parduotas arba nebeeksploatuojamas transporto priemones išregistruoti.

„Regitros” duomenų bazėje šiandien iš viso yra 2 mln. įrašų apie Lietuvoje registruotas kelių transporto priemones. Iš jų – 1,6 mln. apie šalyje registruotus lengvuosius keleivinius automobilius. Šalies fiziniams asmenims iš viso priklauso 1,5 mln. lengvųjų automobilių, o bent vieną lengvąjį automobilį savo vardu yra įregistravęs beveik milijonas Lietuvos gyventojų.

Nors dauguma gyventojų savo vardu įregistravę tik po vieną kelių transporto priemonę, tačiau yra daug savininkų, kurie įregistravę po 50, 100 ar daugiau. Tokia situacija susiklostė todėl, kad nemažai šalies gyventojų prieš kurį laiką pardavė savo transporto priemones, tačiau jų taip ir neišregistravo policijoje, o vėliau – valstybės įmonėje „Regitra”, kuriai policija perdavė kelių transporto priemonių registravimo paslaugas.

Spėjama, kad tokių parduotų ir neišregistruotų kelių transporto priemonių – apie 300 tūkst.
„Regitra” ragina šalies gyventojus ir įmones ilgai nedelsti ir jau dabar pasirūpinti, kad parduotos arba nebetinkamos eksploatuoti transporto priemonės būtų išregistruotos. Informaciją apie tai, kiek iš viso savo vardu yra įregistravęs kelių transporto priemonių, kiekvienas šalies gyventojas ar įmonė gali gauti visuose „Regitros” klientų aptarnavimo padaliniuose. Išregistruoti transporto priemones galima bet kuriame iš jų, nepaisant asmens gyvenamosios vietos ar įmonės buveinės registravimo vietos.

Išregistruojant į užsienio šalį parduotą transporto priemonę, šios transporto priemonės ir jos registravimo dokumentų į „Regitros” klientų aptarnavimo padalinį pristatyti nereikia. Savininkas turi pateikti tik savo asmens dokumentą ir pasirašyti pranešimą – deklaraciją, kuriame, jei asmuo turės duomenų, nurodys šalį, kurios gyventojas ar įmonė įsigijo jo transporto priemonę, naujojo transporto priemonės savininko vardą, pavardę (arba įmonės pavadinimą) bei transporto priemonės pardavimo datą.

Kai išregistruojama Lietuvos gyventojui ar įmonei parduota transporto priemonė, be jau minėtų duomenų reikia pateikti ir transporto priemonės pardavimą patvirtinantį dokumentą.
Norint išregistruoti nebetinkamą eksploatuoti transporto priemonę, dėl jos išregistravimo į „Regitrą” gali kreiptis pats transporto priemonės savininkas, jo įgaliotas atstovas arba transporto priemonę išardyti priėmusios įmonės atstovas. Išregistruojant visas baigtas eksploatuoti transporto priemones jų pristatyti į „Regitrą” nereikia. „Regitroje” reikės pateikti tik transporto priemonės registracijos liudijimą, valstybinio numerio ženklus (jeigu jie neprarasti) bei prašymą išregistruoti teikiančio asmens dokumentą. Kai lengvasis automobilis (M1 klasės) arba lengvasis krovininis automobilis (N1 klasės) baigtas eksploatuoti po 2004 m. gegužės 1 d., „Regitrai” taip pat pateikiamas eksploatuoti netinkamos transporto priemonės sunaikinimo pažymėjimas. Šiuos pažymėjimus išduoda baigtas eksploatuoti transporto priemones priėmusios jų surinkimo ir apdorojimo įmonės.

Atkreipiame dėmesį – nebetinkama eksploatuoti transporto priemonė kol kas išregistruojama ir tuo atveju, kai klientas, po 2004 m. gegužės 1 d. baigęs eksploatuoti M1 arba N1 klasės transporto priemonę, nepateikia eksploatuoti netinkamos transporto priemonės sunaikinimo pažymėjimo. Tokiu atveju „Regitros” tvarkomame šalies kelių transporto priemonių registre įrašoma atitinkama informacija.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Transportas su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.