Europos energetikai suinteresuoti Ankaros ir Teherano dujų sandoriu

Europos energetikos kompanijos RWE, „Gaz de France” ir EGL suinteresuotos pirkti dujas, kurias planuoja išgauti Turkija Parso dujų telkinyje Irane, pirmadienį pranešė pareigūnas iš Turkijos energetikos ministerijos.

Valdininkas, prašęs nenurodyti vardo, teigė, kad Europos kompanijos susisiekė su Turkijos valdžia, norėdamos aptarti Irano dujų tiekimą. Telkinio, kurį eksploatuos Turkija, atsargos įvertintos 20,4 mlrd. kubinių metrų.

„Vokietijos, Prancūzijos ir Šveicarijos kompanijas domina dujos, kurias Turkija gaus iš Irano, ir jos norėtų jų pirkti”, – sakė Turkijos valdininkas.

Tačiau kitas pareigūnas iš Turkijos vyriausybės sakė „Reuters” žurnalistams, kad Ankara nenorėtų pardavinėti dujų prancūzų bendrovei „Gaz de France” dėl diplomatinio konflikto, kurį sukėlė Prancūzijos parlamento sprendimas priimti įstatymą, kuriame numatoma baudžiamoji atsakomybė už armėnų genocido neigimą. Ankara neigia kaltinimus, kad žlungant Otomanų imperijai Pirmojo pasaulinio karo metais buvo išžudyta 1,5 milijono armėnų. Pasak Turkijos, karo veiksmų ir partizaninės kovos aukomis tapdavo tiek krikščionys armėnai, tiek musulmonai turkai. Turkijos valdžia tvirtina, kad prieš devynis dešimtmečius žuvo 300 tūkstančių armėnų – mažiau nei tuo metu žuvo turkų.

„Gaz de France” spaudos sekretorius pareiškė nežinantis apie kokius nors kompanijos kontaktus su Turkija ir kad „Gaz de France” pati norinti dalyvauti Irano telkinio eksploatacijoje.

„Mes nagrinėjame projektą kartu su „Total” ir galime prie jo prisijungti, jeigu jis sėkmingai judės į priekį. Mus domina tik vienas aspektas – suskystintos dujos”, – sakė kompanijos spaudos sekretorius.

Anksčiau JAV buvo pareiškusios, kad Turkijos dalyvavimas Irano projekte, taip pat ir turkiškos teritorijos naudojimas Irano dujų tranzitui pažeidžia Ankaros įsipareigojimus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.