Mažeikiai neapsiribos „naftos miesto” įvaizdžiu

„Naftos miestu” vadinamų Mažeikių rajono savivaldybė neketina apsiriboti tokiu įvaizdžiu ir imasi konkrečių žingsnių rajono plėtros galimybėms nustatyti.

Pagal sutartį su Mažeikių rajono savivaldybe, projektų plėtros ir administravimo bendrovė „SOPHUS” dar šiais metais turi parengti Mažeikių rajono strateginį plėtros planą iki 2013 metų ir Mažeikių rajono viziją iki 2020 metų.

„Tyrimų ir analizės metu sieksime nustatyti, ar Mažeikiai gali būti daugiau nei naftos miestas bei rajonas ir kuria linkme turėtų vykti rajono plėtra.

Nors dar nėra atlikta išsami rajono būklės analizė, jau dabar matyti, kad Mažeikių kaimynystės su Latvija potencialas galėtų būti daugiau išnaudotas – kuriami bendri verslo produktai, kurie atneštų naudą abiems šalims. Be to, atokiam rajonui būtina ieškoti alternatyvių verslo veiklų, mažinti gyventojų emigraciją. Tai galima padaryti kuriant integruotą socialinio, ekonominio ir kultūrinio gyvenimo gerovę, ką ir siekiama užtikrinti naujuoju Mažeikių rajono strateginiu planu”, – teigė UAB „SOPHUS” direktorė Alisa Miniotaitė.

Strateginis Mažeikių rajono plėtros planas bus rengiamas aktyviai bendradarbiaujant su vietos visuomeninėmis grupėmis, verslininkais ir rajono gyventojais, kurie sudaro 2 proc. šalies gyventojų. Analizė remsis ir rajono gyventojų nuomonės tyrimais, ekspertų apklausomis, verslininkų nuomonės tyrimais.

„SOPHUS” ekspertai atliks Mažeikių rajono politinių, ekonominių, socialinių ir technologinių veiksnių analizę, rajono išteklių analizę – kokį poveikį rajono veikloms turi išorės veiksniai, vidaus padėtis, supanti aplinka.

„Strateginiame plėtros plane bus numatytas konkretus veiksmų planas iki 2013 metų. Rengiant planą bus atsižvelgta ir į Europos Sąjungos struktūrinių fondų paramos galimybes. Į planą būtina įtraukti tiesioginės paramos – ekonominės plėtros centro, būsto renovavimo, kaimo diversifikavimo, kitų programų lėšas, kurios padėtų atlikti rajono mokyklų, vaikų darželių, sveikatos įstaigų, šilumos ūkio, vandentvarkos renovacijas. Rajonas dar turi neišnaudojamo potencialo, kuris atsispindės plane”, – kalbėjo Mažeikių rajono savivaldybės meras Vilhelmas Džiugelis.

Analizės metu Mažeikių rajono padėtis ir įvaizdis bus vertinami ne tik apskrities ar Lietuvos mastu, bet ir Baltijos regiono bei visos Europos kontekste.

Strateginio plano rengimo komisiją sudarys Mažeikių rajono savivaldybės darbuotojai, tarybos nariai, bendrovės „SOPHUS” ekspertai, rajono verslininkai, nevyriausybinių organizacijų ir vietos veiklos grupės atstovai.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.