Ne viskas gintaras, kas gintaru geltonuoja

25-erių vilniečiui malonus pasivaikščiojimas Liepojos pajūriu baigėsi ligoninės palata. Smėlyje rastas gintarą primenantis gabaliukas plykstelėjo liepsna tiesiog rankoje. Sunkiai nudegęs jaunas vyras dabar gydomas sostinės Antakalnio klinikose. Panašių incidentų Latvijos pajūryje pastaruoju metu pasitaikė ne vienas. Lietuvoje – saugiau, tačiau nuo atsitiktinumų neapsaugotas nė vienas.

Rugpjūčio 4-osios įvykį vilnietis M.K. prisimena nenoriai. Su drauge atostogavęs Palangoje, nusprendė pasidairyti ir Liepojoje. Miesto paplūdimyje rastas smulkias, gelsvas, niekuo neišsiskiriančias „gintaro” kruopeles vyras įsidėjo kišenėn. Porai užsukus pavalgyti į degalinę, M.K. pajuto tarsi smilkstančią džinsų kišenę. Pamanęs, kad netyčia galbūt įkrito nuorūka, nusprendė patikrinti. Staiga plykstelėjusi liepsna apėmė ne tik plaštaką, bet ir koją, vyras pajuto nežmonišką skausmą. Degalinės darbuotojai bandė padėti plaudami odą vandeniu, o netrukus atvykusi greitoji pagalba patyrusį šoką vyriškį išvežė į Liepojos ligoninę. Medikai konstatavo ketvirto laipsnio nudegimą.

„Gerai, kad tądien vilkėjau nesintetiniais drabužiais, kad spėjau greitai išlaisvinti nuo jų degančią odą. Jei būčiau tikrinęs kišenę mašinoje, manęs turbūt jau nebebūtų”, – LŽ sakė vilnietis.

Iš Liepojos ligoninės M.K. perkeltas gydytis į Vilnių. Vyras ir dabar jaučiasi sunkiai, vos gali judėti, nekrinta 39 laipsnių temperatūra. Manoma, kad gydymas gali užtrukti keletą mėnesių.

„Ką galiu patarti? Tik viena – nerinkite gintaro”, – sako atostogų malonumus į ligoninės palatą priverstas iškeisti vyras.

Iš žiniasklaidos sužinojęs, kad nukentėjusiųjų nuo Liepojoje rasto gintarą primenančio fosforo būta ir daugiau, LŽ pašnekovas svarsto galimybę kreiptis į teismą.

„Jei tai buvo ne pirmas toks atvejis, kodėl niekur nebuvo matyti jokių įspėjamųjų ženklų”, – piktinosi vilnietis.

Uždelsto veikimo bomba

Prieš kurį laiką Liepojos paplūdimyje nukentėjo Belgijos turistas. Jis taip pat pakėlė smėlyje gulintį „gintarą”. Dėl rankoje užsiliepsnojusio fosforo belgas patyrė 12 proc. kūno nudegimą. Nukentėjusysis buvo nuvežtas į Liepojos ligoninę, jo būklė įvertinta kaip sunki. Pernai lapkritį dėl netikro gintaro Liepojos centre net sudegė dalis buto. Nuo žūties gyventojus išgelbėjo tik atsitiktinumas.

Manoma, kad tam tikras fosforo kiekis į Baltijos jūrą pateko naikinant nurašytus tarybinio Baltijos jūros laivyno šaudmenis, kai likviduota karinė bazė Liepojoje.

Tai buvo daroma pakrantėje, tad dalis fosforo, įėjusio į šaudmenų sudėtį, nesudegė ir buvo nuplauta į jūrą.

Tarsi uždelsto veikimo bomba Baltijos jūros dugne glūdi ir didžiulės, dar nuo Antrojo pasaulinio karo laikų likusios karinės amunicijos sankaupos.

Prieš Rusijos ir Vokietijos susitarimą jūros dugnu tiesti dujotiekį protestavę Lietuvos žalieji bei kitos visuomeninės organizacijos savo peticijoje Europos Parlamentui rašė: „Norime būti tikri, kad vietoj gintaro jūros pakrantėje netektų rinkti iprito ir fosforo gabaliukų, netektų matyti mirštančios gyvūnijos ir vasarą galėtume įbristi į Baltijos jūrą be baimės pakenkti savo ir savo vaikų sveikatai.”

Scenarijus – panašus

Baimei priežasčių yra: „gintaro” pasitaiko ir kitose Latvijos pajūrio vietose. LŽ kalbintas Kauno medicinos universiteto klinikų plastinės chirurgijos ir nudegimų skyriaus vadovas, Lietuvos žaizdų gydymo asociacijos prezidentas dr. Rytis Rimdeika prisiminė savo praktikoje susidūręs su pora nusideginimo gintarą primenančiu fosforu atvejų. Prieš 4-5 metus tokį nudegimą teko gydyti moteriai, maždaug prieš 3 metus – vaikinui.

Scenarijus panašus: „gintarą” įsidėjo į kišenę, kuri po kurio laiko pradėjo svilti, o norėjus patikrinti, nudegė plaštakos. Abu pacientai – Lietuvos gyventojai, ilsėjęsi Latvijos pajūryje, mūsiškių pamėgtame Papės kurorte.

„Fosforas sukelia gilius nudegimus, jų gydymas sunkus”, – teigia gydytojas.

Įkaitusi ši medžiaga tampa lipni kaip košė, sunkiai nusiplauna, tad oda „sunkiai užgesinama”. Atsitikus panašiai nelaimei medikas pataria skudurėliu ar smėliu kuo greičiau pašalinti nudegimą sukėlusią medžiagą, sužalotą vietą ilgai ir gausiai plauti vandeniu, – tinka ir jūros vanduo. Ir, žinoma, kuo skubiau kreiptis į medikus.

Lietuvoje fosforas liepsnojo seniai

Anot specialistų, gelsvo fosforo gabaliukai išties labai panašūs į gintarą, tad lengva susipainioti. Fosforas užsiliepsnoja esant nedideliai trinčiai, esant 35-36 laipsnių temperatūrai. Kaip tik tokia yra mūsų kūno šiluma. Karštą vasaros dieną net ir asfaltas įkaista iki 40 laipsnių, tad nudegimo riziką būtų galima įžvelgti visur.

Lietuvos pajūryje panašių atsitikimų būta senokai. Klaipėdos visuomenės sveikatos centro vyriausiasis specialistas Rimantas Giedraitis prisimena, kad pastarasis atvejis, kai prie jūros rastas fosforas sužalojo žmogų, buvęs maždaug prieš 20 metų, apie 1985-1986 metus.

„Manau, kad minėtos grėsmės mūsų pajūryje tikrai nėra. Kadangi Lietuvoje tokie atvejai itin reti, jokių papildomų saugos priemonių imtis neketiname. Nors čia – kaip loterijoje, nuo atsitiktinumų neapdraustas niekas”, – išgirdęs apie Latvijoje įvykusius incidentus sakė R.Giedraitis. Jo nuomone, pavieniai nelaimingi atvejai prisiekusių gintaro rinkėjų neatbaidys: jie kaip rinko šiuos saulės lašus, taip ir rinks.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.