Kol derėsis – milijonai gali ir nuplaukti

Šakių rajono valdžiai niekaip nesutariant su Gelgaudiškio miesto valymo įrenginius eksploatuojančios privačios įmonės savininkais, iškilo grėsmė, jog nepavyks miesto nuotekų ir vandens tiekimo sistemos modernizuoti Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis.

Modernizuoti Gelgaudiškio, taip pat ir Kudirkos Naumiesčio miestų, Kidulių, Plokščių ir kai kurių kitų gyvenviečių vandens tiekimo bei nuotekų valymo sistemas, pasinaudojant Sanglaudos fondo lėšomis, numatyta Nemuno vidurupio projekto antrajame etape, kurio įgyvendinimas turėtų prasidėti kitais metais. Iki to laiko turi būti parengti visi reikalingi dokumentai, sudarytos sutartys. Deja, Šakių rajone šiuos darbus trikdo buvusio beatodairiško privatizavimo pasekmė – Gelgaudiškio miesto valymo įrenginiai priklauso ne kokiai nors valstybės ar savivaldybės valdomai įmonei, o privačiai bendrovei Antano Rinkevičiaus valymo įrenginiams. Europos Sąjungos (ES) skiriamais pinigais atnaujinti privatiems savininkams priklausančių įrenginių negalima.

Gali ir nespėti

„Rajono taryba nutarė derėtis su savininkais dėl valymo įrenginių perpirkimo. Bet jei iki rugsėjo 10 dienos nepavyks susitarti, reikės statyti naujus”, – LŽ sakė Šakių rajono vicemeras Algimantas Damijonaitis.

Anot jo, prie tokio tarybos sprendimo buvo prieita išanalizavus visus galimus variantus bei gautus pasiūlymus. Dar praėjusių metų viduryje UAB Antano Rinkevičiaus valymo įrenginiams vadovaujantis Edmundas Rinkevičius kreipėsi į Šakių rajono savivaldybę, siūlydamas už ES lėšas rekonstruoti magistralinius vandentiekio bei kanalizacijos tinklus, juos išplėsti, o valymo įrenginius bendrovė modernizuotų už savo pinigus. Iki šiol centralizuotai vanduo tiekiamas bei nuotekos šalinamos tik 1200 vartotojų, o pačiame mieste bei aplinkiniuose kaimuose potencialių vartotojų yra beveik 3 tūkstančiai.

Vis dėlto tokį siūlymą Šakių rajono mero Juozo Bertašiaus sudaryta komisija, kuriai vadovavo A.Damijonaitis, pripažino kaip nepriimtiną. Mat privačiai bendrovei savas lėšas investavus į jai priklausančių valymo įrenginių atnaujinimą reikėtų perskaičiuoti paslaugų tarifą, kuris veikiausiai dėl investicijų didėtų. Dabar į rekonstrukciją investuoti ES pinigai į paslaugų tarifus neįskaičiuojami.

Vis dar neapsisprendžia

„Dabar mums likę tik dvi galimybės – arba savivaldybė perka iš savininkų įrenginius, arba statosi savus. Kito kelio nėra, nes kitaip mes iš viso negausime ES pinigų. Laiko ilgoms deryboms nebėra”, – teigė A.Damijonaitis.

E.Rinkevičius savivaldybės administracijai jau pasiūlė pirkti valymo įrenginius už 2,5 mln. litų. Tačiau, Šakių rajono mero J.Bertašiaus teigimu, tiek savivaldybė mokėti negali – nebent 0,5 mln. litų. „Derėsimės”, – sakė vicemeras.

Specialistų teigimu, Gelgaudiškio valymo įrenginių rekonstrukcija gali kainuoti apie 2 ar 3 mln. litų. Naujųjų statyba – net iki 7-9 mln. litų. „Labai sunku suvokti, iš kur savivaldybė gaus tokią sumą pinigų, jei kur kas mažesnės įrenginiams išpirkti neturi”, – stebėjosi jie.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , .

1 atsiliepimas į "Kol derėsis – milijonai gali ir nuplaukti"

  1. Antanas

    Privatus verslas gali dalyvauti atominės elektrinės statyboj, tačiau užsiimti vandens valymu negali. Kodėl?Ar Lietuva tik išrinktiesiems? Kur valstybės kontrolė. Juk privatininkas pats investuoja į aplinkos apsaugą, tai kodėl savivaldybė to netoleruoja?

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.