Priekulėje – sportinio gyvenimo atgimimo daigai

Panašu, kad vos 25 kilometrus nuo Klaipėdos nutolusiame Priekulės miestelyje artimiausiais metais iš esmės pasikeis sportinis gyvenimas.

Vos apie du tūkstančius gyventojų priskaičiuojančioje Priekulėje pastaraisiais metais sportinė veikla merdėjo.

Nepakėlė šio mažo miestelio sportinio įvaizdžio ir kasmet Vingio parke vykstančios žirginio sporto varžybos dėl Edmundo Klimovo taurės bei vienintelėje vidurinės mokyklos sporto salėje organizuojami krepšinio turnyrai.

Todėl nuo 2000 metų Priekulės seniūnu dirbantis Valerijus Velkas pastaruoju metu ėmėsi gaivinti miestelio sportinį gyvenimą. Tiesa, jis ne puolė kurti komandų, o pradėjo nuo infrastruktūros gerinimo.

V. Velkas yra sporto žmogus. Sovietmečiu jis buvo Lietuvos jaunimo, aukštųjų mokyklų ir „Nemuno” draugijos graikų-romėnų imtynių čempionas, dusyk iškovojo bronzos medalius tarp suaugusiųjų šalies imtynininkų. Ir dabar su savo mėgstama sporto šaka jis nesiskiria. Seniūnas iš 2005 m. Belgrade vykusio pasaulio veteranų čempionato į Priekulę parvežė bronzos medalį. Šiemet V. Velkas tapo šalies veteranų čempionu, o šio mėnesio pabaigoje „balnos žirgą” į Vengrijoje vyksiančias planetos imtynininkų veteranų pirmenybes.

Infrastruktūros gerinimo procedūras V. Velkas pradėjo nuo sporto salės rekonstrukcijos. Ji daug metų nematė sportininkų, o aptriušęs pastatas su užkaltais langais bei durimis badė miestelėnų ir Priekulėje pastaruoju metu dažnai apsilankančių vokiečių akis.

Anot tuometinio rajono Švietimo skyriuje ūkvedžiu dirbusio Algirdo Dambrausko, Priekulės sporto salė buvo statyta 1956 metais. Jam teko būti statybų ledlaužiu. Iki šiol Priekulėje gyvenančiam A. Dambrauskui prieš daugiau nei penkiasdešimt metų pavyko Vilniuje įtikinti tuometinę Lietuvos valdžią, kad miesteliui sporto salė yra reikalinga. Tiesa, tiems įtikinimams svorio pridėjo ir ne kartą į sostinę nuvežti ungurių krepšiai.

Sporto salė priklausė vidurinei mokyklai, specialiajai internatinei mokyklai, kurių moksleiviai čia sportuodavo.

Jau daug metų šis pastatas priekuliškiams asocijuojasi su namu vaiduokliu.

Tačiau neseniai sporto salės sienos aplipo pastoliais – pastate ėmė šeimininkauti statybininkai iš Plungės.

Apie pokyčius gerinant infrastruktūrą Priekulės sportiniame gyvenime kalbamės su šio miestelio seniūnu Valerijumi Velku.

Esate sportiškas žmogus. Ko gero, ši aplinkybė paskatino imtis ryžtingų veiksmų gerinant miestelio gyventojų užimtumą sporto srityje.

Iš dalies taip. Dabar turime tik vieną sporto salę vidurinėje mokykloje, miestelyje visiškai nėra lauko aikštelių. Kur žmonėms sportuoti? Todėl ėmėme rekonstruoti apleistą sporto salę, turime gerų sumanymų dėl Vingio parko sutvarkymo. Šios vietos po keleto metų turėtų tapti Priekulės gyventojų ir miestelyje apsilankančių žmonių traukos objektais.

Kokie darbai dabar vyksta sporto salės pastate?

Salės renovacijai iš biudžeto yra skirta apie pusantro milijono litų. Pernai stogo ir kitiems ardymo darbams buvo išleista 50 tūkstančių. Šiemet buvo pakeistos stogo konstrukcijos, bus atlikti apšiltinimo ir visi su stogu susieti darbai. Iki kitų metų pabaigos atsinaujinusi sporto salė turėtų atverti lankytojams duris. Taip pat planuojame kartu sutvarkyti ir prie pastato esančią Turgaus aikštę.

Kas įsikurs rekonstruotoje sporto salėje?

Joje bus ne tik krepšinio aikštelė. Planuojame įrengti treniruoklių salę, vietas kitiems žaidimams, kabinetus treneriams, persirengimo patalpas lankytojams. Čia turėtų vykti ir miestelio kultūriniai renginiai. Todėl bus sumontuota ir scena, skirta įvairių saviveiklos kolektyvų pasirodymams. Žodžiu, sporto salė tarnaus įvairioms reikmėms. Teko daug kur būti užsienyje ir domėtis panašių salių užimtumu. Užsieniečiai laisvu nuo sporto varžybų metu sales netgi paverčia mini viešbučiais vienai nakčiai. Kodėl gi jų pavyzdžiu nepasekti ir mums. Juk per Priekulę vasaros laikotarpiu kaskart vis intensyvėja turistų srautas, o apsistoti miestelyje jie neturi kur. Sieksime, kad įrengtoje salėje virtų gyvenimas.

Girdėjome, kad turite gražių sumanymų dėl Vingio parko sutvarkymo. Tačiau susiduriate su kliūtimis – panašiomis kaip per žirginio sporto varžybas. Kokios tos kliūtys?

Pernai rudenį buvo padarytas Vingio parko specialusis planas. Tačiau jis sukėlė nemažai aistrų tarp bendruomenės narių. Ypač aktyviai reiškėsi netoli šio parko gyvenančios kelios šeimos, kurioms ne prie širdies aktyvus gyvenimas Vingyje. Kai kuriems miestelėnams užkliuvo Vingio parko žemės paskirties nustatymas. Užtikrinu, kad parke gyvenamieji namai tikrai nebus statomi. Dėl projekto gavome nemažai pastabų ir pasiūlymų, į kuriuos atsižvelgsime. Pataisytas projektas dar šiemet bus pateiktas tvirtinti Klaipėdos rajono tarybai.

Taigi, kokia yra Vingio parko vizija?

Čia planuojame įrengti krepšinio, tinklinio, teniso aikšteles, bėgimo takus, sutvarkyti futbolo aikštę, tribūną žiūrovams. Netgi ketiname išvalyti parke esantį tvenkinį ir įrengti baseiną po atviru dangumi. Pro Priekulę teka Minija, kurią yra pamėgę vandens turizmo mėgėjai. Todėl plane yra numatytas ir baidarių uostelis. Jame praplaukiantys baidarininkai galėtų palapinėse pernakvoti prie Vingio parko esančioje pievelėje. Suprantama, kad Vingio parke jo lankytojams reikės įrengti visas būtinas pagalbines patalpas. Žodžiu, turime gražių užmačių dėl Vingio parko ateities. Ir manau, kad jas pavyks įgyvendinti.

Lankantis Vingio parke pastebėjau futbolo vartus ir palyginus neblogą aikštės veją. Kodėl priekuliškiai šiuo metu neturi futbolo komandos?

Sąlygos žaisti futbolą Vingyje yra išties neblogos. Nemažai mūsų miestelio jaunų vyrų yra išvykę uždarbiauti į Airiją, Angliją, kitas šalis. Todėl suburti komandą būtų sudėtinga. Be to, jos išlaikymui reikia pinigų. Dabar daugiau dėmesio skiriame vaikų futbolui. Turime dvi grupes, kurias treniruoja Gargždų futbolo treneriai.

Jūs esate senas priekuliškis ir gerai žinote saviškių sportinius pasiekimus. Kurį Priekulės sportininką rinktumėt visų laikų geriausiu per visą miestelio istoriją?

Priekulė nuo seno garsėja žirginio sporto meistrais. Todėl geriausią turbūt reikėtų rinkti kažkurį iš raitelių. Manau, kad žymiausias iš jų yra Zigmantas Šarka. Priekulėje gimęs sportininkas su savo žirgais pasiekė daug įspūdingų pergalių Lietuvoje ir užsienyje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.