Amerika į Lietuvą atsiuntė lietuvį

Vakar Krašto apsaugos ministerijoje akredituotas naujas Jungtinių Amerikos Valstijų jūrų pajėgų atašė – lietuvių kilmės Tomas Alksninis.

JAV dirbti į Lietuvą paskyrė komandorą T.Alksninį. Į mūsų šalį jis atvyko su žmona Beverly, dukra Kelli ir sūnumi Algirdu.

Lietuvių šeimoje JAV gimęs karininkas – jau ne pirmą kartą Lietuvoje. Prieš kelis mėnesius jis apsižvalgyti buvo atvykęs kariniu JAV laivu. Vakar T.Alksninis oficialiai prisistatė KAM sekretoriui gynybos politikai ir tarptautiniams ryšiams Renatui Norkui.

Puikiai lietuviškai kalbantis T.Alksninis prisistatydamas kalbėjo angliškai. Karininkas pasidžiaugė, kad buvo paskirtas dirbti Lietuvoje. Naujasis atašė teigė, kad jam garbė atstovauti Amerikai šalyje, iš kurios yra kilę jo tėvai. T.Alksninio nuomone, lietuviškos šaknys bus puikus pagrindas glaudžiam JAV ir Lietuvos bendradarbiavimui.

R.Norkus taip pat džiaugiasi, kad į Lietuvą buvo paskirtas lietuvių kilmės karininkas. „Man jis paliko labai gerą įspūdį. Pirmiausia tai karininkas profesionalas, be to, T.Alksninis išsilavinęs, patyręs, turi ne tik karinių, bet ir diplomatinių žinių”, – naująjį jūrų atašė Lietuvai gyrė R.Norkus.

T.Alksninis tapo pirmuoju jūrų pajėgų atašė, paskirtu į Lietuvą. Anksčiau mūsų šalies karinius reikalus prižiūrėjęs atašė reziduodavo Latvijoje. Mūsų šalyje dirbdavo tik sausumos pajėgų atašė, nes didžiausią dalį mūsų karinių pajėgų sudaro būtent sausumos daliniai. Naujai paskirtas atašė rūpinsis net tik jūrų pajėgų reikalais. Lietuvių kilmės amerikiečių karininkas kuruos visus bendrus JAV ir mūsų šalies gynybos klausimus.

R.Norkus JAV sprendimą skirti Lietuvai antrąjį gynybos atašė vadina reikšmingu žingsniu. „Ne visos valstybės Europoje, juolab Baltijos jūros regione, gali tuo pasigirti. Tai rodo, kad JAV vertina mūsų dalyvavimą tarptautinėse misijose, kovą su terorizmu”, – įsitikinęs KAM sekretorius.

T.Alksninis JAV laivyne tarnauja 19 metų. Anksčiau karininkas dirbo Ispanijoje, Graikijoje, Bahreine, Japonijoje. 1999 metais tuometinis JAV prezidentas Bilas Clintonas už misiją Kosove lietuvių kilmės kariškį apdovanojo Bronzinės žvaigždės oro pajėgų medaliu.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.