Bruzdėjimas Tėvynės sąjungoje

Kitą savaitę Giruliuose vyks Tėvynės sąjungos (TS) vasaros sąskrydis, kuriame bus pristatyta Nauja darbotvarkė Lietuvai. Turėtų vykti ir prezidiumo bei tarybos posėdis, kuriame bus pradėtos diskusijos dėl tolesnio bendradarbiavimo su socialdemokratais. Prieš sueigą pasklido kalbos, kad dabartiniu partijos vadovu nepatenkinti partijos nariai ieško būdų, kaip į postą grąžinti prof. Vytautą Landsbergį.

Tik kalbos

„Pirmą kartą apie tai girdžiu – apie kokius nors pasikeitimus vadovybėje. Tiesiog yra tam tikros krypties spauda, kuri leidžia antis ir žiūri, kas iš to išeis”, – LŽ sakė prie Baltijos jūros poilsiaujantis Vytautas Landsbergis.

Klausiamas, ar tokių kalbų neskatina paties V.Landsbergio vieša partijos vadovybės kritika, profesorius teigė tam tikrų kritinių pastabų ar pasiūlymų iš tikro turintis. Tačiau konservatorių Politikos komiteto pastabos esą rodo tik demokratišką vidinį partijos gyvenimą.

„Kaip kada, atvirai galiu pasakyti, kartais pavėluotai, kartais tų pastabų nepastebi, kartais reikia pakartoti bent tris kartus, – linksmai kalbėjo V.Landsbergis, paklaustas, ar visada atsižvelgiama į jo pastabas. – Tokių reiškinių yra. Tam tikrų nuomonių skirtumų, žinia, esama dėl sutarties su socialdemokratais. Siūlyčiau nesuabsoliutinti rugsėjo 1-os dienos. Nereikia svarstyti: arba mes sutartį nutraukiame, arba pasirašome. Man atrodo, reikėtų neskubėti ir pasikalbėti su Gediminu Kirkilu ir Albinu Januška rimčiau, nei buvo kalbama iki šiol.”

Tapatybės erozija

Buvęs ilgametis Tėvynės sąjungos vadovas, europarlamentaras V.Landsbergis ir jo vadovaujamas partijos Politikos komitetas rugpjūčio pradžioje kritikavo konservatorių lyderius dėl paramos socialdemokratų vadovaujamai mažumos Vyriausybei.

Tačiau partijos pirmininkas Andrius Kubilius, kurio vakar LŽ nepavyko pakalbinti, ir jo bendražygiai nelinkę nusigręžti nuo socialdemokratų vadovo, premjero G.Kirkilo. Šis įkalbinėja dešiniuosius pratęsti paramos sutartį, kuri baigiasi rugsėjo 1-ąją.

Tėvynės sąjungos prezidiumą pasiekė specialus V.Landsbergio pareiškimas, kuriame aštriai kritikuojami konservatoriai parlamentarai. Jame teigiama, kad kai kurie frakcijos balsavimai liudija partijos „tapatybės eroziją” ir politinės nuovokos stoką.

Europarlamentarą labiausiai papiktino tai, kad konservatoriai iš pradžių rėmė įstatymo projektą dėl rentų, nesipriešino Seimo priimtam naujos atominės elektrinės įstatymui.

Partijos vadovybei taip pat pažerta priekaištų, kad ji pernelyg švelniai elgėsi su kairiaisiais, kai šie esą atvirai rėmė susikompromitavusią Valstybės saugumo departamento vadovybę.

Pareiškime priekaištaujama ir dėl to, kad partijos vadovybė nespaudžia Vyriausybės reikalauti iš Rusijos okupacijos žalos atlyginimo. Politikos komitetą itin papiktino padėtis Vilniaus valdžioje, kai konservatoriai nesutrukdė socialdemokratams sudaryti koalicijos su liberalais demokratais.

Bruzda ir skyriai

„Šiomis dienomis išsakiau partijos prezidiumui savo požiūrį į tai, kad TS „partneriai” socialdemokratai paties G.Kirkilo iniciatyva bando bet kokiais būdais sudoroti aktyviausius TS narius, skyrių pirmininkus Vakarų Lietuvoje, dirbančius valstybės tarnyboje ir drąsiai ginančius viešąjį interesą, – LŽ sakė tarybos narys, nenorėjęs minėti savo pavardės. – Deja, partijos vadovybė to visai nepastebi. Nei prezidiume, nei tarp TS frakcijos seimo narių nėra nė vieno žmogaus, kuris nuosekliai ir pastoviai domėtųsi Klaipėdos krašto problemomis, kur korupcija, mano nuomone, yra labiausiai išsikerojusi Lietuvoje, kur vyrauja Boso-Gusiatino-Stonio įvestos žaidimo taisyklės.”

Pasak LŽ pašnekovo, tokio spaudimo nebuvo net Algirdo Mykolo Brazausko laikais, kai tų pačių TS žmonių ir aktyvių visuomeninių bendruomenių dėka dėl šiurkščių pažeidimų pavyko priversti trauktis iš posto Klaipėdos apskrities viršininkę V.Lukošienę. Dabar pažeidimų apskrityje esą ne ką mažiau, bet spaudžiami jau juos viešinantys žmonės.

„Birželio mėnesį raštu priminiau TS vadovybei, kad ji buvo viešai pareiškusi, jog tolesnė parama socialdemokratų vyriausybei priklausys nuo gautų atsakymų į LSDP užduotus klausimus. Kadangi TS parama Vyriausybei nenutraukta, prašiau mane, kaip Tarybos narį, supažindinti su pateiktais klausimais ir gautais atsakymais. Be to, klausiau, ar A.Januškos darbo Vyriausybėje klausimas tebėra principinis TS reikalavimas? Ar TS vadovybė, likus veik metams iki Seimo rinkimų, jau turi kokią ikirinkiminę strategiją ir porinkiminį matymą? – pasakojo konservatorius. – Atsakymų taip ir nesulaukiau.”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.