Amerikos lietuviai transliuos Lietuvos televiziją per palydovą

JAV lietuviai jau nuo spalio 1 dienos matys geriausias Lietuvos televizijos kanalų programas, transliuojamas per palydovinį ryšį, nors neatmetamas ir Lietuvos televizijos siūlomas internetinės televizijos variantas. Apie tai kalbėtasi penktadienį vykusiame Pasaulio lietuvių bendruomenės ir Lietuvos televizijos vadovų susitikime su Premjeru Gediminu Kirkilu.

„Susitikime supratome, kad bus paremtas mūsų projektas – transliuoti Lietuvos programas per palydovinę televiziją ir bent dvi valandas per dieną rodyti vietines žinias ir laidas. Siūlydama savo variantą transliuoti laidas per internetą, Lietuvos televizija nesupranta, kad mes Amerikoje negalime iššaukti palydovinio signalo ir kad mums reikia pirkti programą. Mes patys kursime savo televizijos programas, bet tikimės ateityje bendradarbiauti su Lietuvos televizija, nes norėtume gauti jos archyvinių programų”, – sakė Pasaulio lietuvių bendruomenės pirmininkė Regina Narušienė.

Ji ne kartą yra pabrėžusi, jog JAV lietuviai pageidauja žinių apie Lietuvą ir norėtų jas matyti kiekvieną dieną, ne tik skaityti internete ar laikraščiuose.

Pasak R. Narušienės, pradėti Lietuvos televizijos transliacijas palydoviniu ryšiu į JAV kainuotų vieną milijoną litų, tačiau tai būtų tik 15 proc. reikalingos sumos, o likusią sumą finansuos Amerikos lietuvių televizija.

„Transliacijas esame užsibrėžę vykdyti nuo spalio 1 dienos, ir tai turės įvykti, pritars tam Lietuva ar ne. Bet mes norėtume paramos ir bendradarbiavimo su Lietuva”, – sakė R. Narušienė.

Lietuvos televizijos ir radijo generalinis direktorius Kęstutis Petrauskis laikosi pozicijos, kad Lietuvos televizijos laidos į užsienį galėtų būti transliuojamos ne per palydovą, o per internetinę televiziją, nes sparčiai tobulėjant technologijoms šis būdas būtų gerokai efektyvesnis, o išlaidos būtų skiriamos tik programai sukurti.

Pasak Premjero G. Kirkilo, kol kas nebus atmetamas nė vienas iš siūlomų variantų, juolab išeivijos pateiktas projektas kol kas nereikalauja didelių investicijų ir yra sėkmingas. Bet neatmetamas ir internetinės televizijos projektas, nors jis nebūtų prieinamas visiems JAV lietuviams.

JAV šiuo metu gyvena apie milijoną žmonių, kurie save laiko lietuviais arba yra kilę iš lietuviškų šeimų. Pasaulio lietuvių bendruomenės vadovų teigimu, jiems tiksli informacija yra didžiausias turtas, ypač jeigu norima išsaugoti gerą ryšį su tėvyne, suvienyti senesnę kartą, kuri gyvena JAV, ir naujuosius lietuvių emigrantus.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Žiniasklaida su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.