Lietuva sieks, kad Gruzijos oro erdvės pažeidimo incidentas neliktų be NATO ir ES dėmesio

Lietuva sieks Europos Sąjungoje (ES) ir NATO inicijuoti Gruzijoje pirmadienį įvykusio incidento, kurio metu buvo pažeista Gruzijos oro erdvė ir jos teritorijoje numesta raketa, aptarimą, teigia Seimo Užsienio reikalų komitetas (URK).
Pasak komiteto nario konservatorius Emanuelio Zingerio, geriausias būdas užtikrinti Gruzijos teritorinį vientisumą – kuo greičiau priimti šalį į NATO.

„Mes pasisakome už Gruzijos suvereniteto ir teritorinio vientisumo užtikrinimą, kad „nežinomų” raketų „netyčiniai” incidentai Gruzijos teritorijoje nesikartotų. Manome, kad pats geriausias būdas užtikrinti Gruzijos teritorinį vientisumą būtų kuo greičiau įvykdant gruzinų tautos valią priimti šalį į NATO, perkvalifikuojant ES mokomąją misiją pasieniečiams, išplečiant jų funkcijas”, – sakoma E.Zingerio, kuris yra URK Kaimynystės politikos pakomitečio pirmininkas, pareiškime.

Lietuvos premjeras Gediminas Kirkilas anksčiau yra sakęs, jog įtampa Gruzijoje yra susijusi būtent su šios šalies siekiu tapti NATO nare.

Į Gruziją šeštadienį išvyksta du Lietuvos kariniai ekspertai, padėsiantys tirti pirmadienį įvykusio incidento aplinkybes.

Situaciją dėl incidento Gruzijoje telefonu antradienį aptarė Lietuvos ir Gruzijos prezidentai bei užsienio reikalų ministrai. Gruzija paprašė Lietuvos ir kitų užsienio šalių pagalbos objektyviai ištirti ir įvertinti šį įvykį.

Įvykio tyrimą taip pat atlieka Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO).

Gruzija paskelbė, kad pirmadienį buvo pažeista jos oro erdvė ir iš rusų lėktuvo buvo paleista mažiausiai viena raketa, kuri nesprogusi nukrito lauke netoli Citelubani kaimo prie Pietų Osetijos sienos.

Tačiau Kremlius antradienį paneigė Gruzijos kaltinimus, kad rusų karo lėktuvai surengė antskrydį prie ginčijamos teritorijos Gruzijos šiaurėje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.