Lietuvos augintojai prognozuoja gerą daržovių derlių

Jei bus palankūs orai ir leis laiku nuimti bei geros laikymosi kokybės suvežti į saugyklas šių metų derlių, morkų, kopūstų, burokėlių bei retesnių šakniavaisinių daržovių turėtų užtekti iki kito derliaus. Šiuo metu prekiniai daržininkystės ūkiai visu pajėgumu realizuoja visas Lietuvoje auginamas daržoves, išskyrus svogūnus.

Rinkos informacinės sistemos (RIS) duomenimis, rugpjūčio pradžioje visų rūšių daržovių, išskyrus kininių ir žiedinių kopūstų, kainos buvo didesnės negu 2006 metų tuo pačiu laikotarpiu. Tam įtakos turi mažėjantys daržovių plotai, padidėjusi prekinės daržovių produkcijos paklausa, išaugusi produkcijos auginimo savikaina bei užsitęsę lietingi orai.

Baltagūžių kopūstų kainos analizuojamu laikotarpiu, priklausomai nuo kokybės bei parduodamų kiekių, svyravo nuo 700 iki 1100 litų už toną ir buvo apie 20 proc. didesnės nei prieš metus. Tam didžiausios įtakos turėjo nekonkurencinga lenkiška produkcija. Lenkijoje daržininkyste verčiasi smulkieji ūkiai, minimaliai investuojantys į auginimo technologijas bei ūkių modernizavimą. Šioje šalyje augintojai renkasi pigesnes, vietinių arba perdirbimui skirtų kopūstų veislių sėklas, išaugina dideles iki 6 kilogramų gūžes, kurios nors ir pigesnės, bet yra nepaklausios Lietuvoje.

Tačiau kininių ir žiedinių kopūstų kainos rugpjūčio pradžioje Lietuvoje buvo 22,86 ir 28,26 proc. mažesnės nei 2006 metais ir siekė atitinkamai 1000-1170 ir 1500-1800 litų už toną. Tai lėmė didelė jų pasiūla tiek Lenkijoje, tiek ir Lietuvoje, nes įvairaus vėlyvumo šių daržovių veislės subrendo vienu metu.

Prekybos įmonės, įsiveždamos brokolius, salierus ir kitas rečiau auginamas daržoves, likusią laisvą vietą krovininėse mašinose užpildo pigesniais lenkiškais kininiais ir žiediniais kopūstais. Be to, didelius šios produkcijos kiekius į Lietuvą įveža vežėjai su verslo liudijimais – kai kurie iš jų iki 60 tonų per savaitę. Ši produkcija per urmo bazes patenka į Lietuvos turgus ir realizuojama kaip lietuviška.

Morkų realizacija šiais metais prasidėjo trimis savaitėmis anksčiau nei 2006 metais. Rugpjūčio pradžioje jų kaina svyravo nuo 800 iki 1000 litų už toną, o plautų – 900-1060 litų už toną.

Analizuojamu laikotarpiu burokėlių kaina buvo apie 14 proc. didesnės negu 2006 metais tuo pačiu laiku. Tam didžiausios įtakos galėjo turėti išaugusi produkcijos auginimo savikaina ir maža įvežamų lenkiškų burokėlių pasiūla, nes vežėjai pirmenybę atiduoda brangesnėms daržovių rūšims. Išaugę burokėlių plotai Lietuvos prekiniuose ūkiuose ir prognozuojamas geresnis nei 2006 m. derlius kol kas neturi poveikio kainoms. Priklausomai nuo patiekto kiekio ir paskirties, burokėliai iš prekinių ūkių analizuojamu laikotarpiu buvo realizuojami po 700-950 litų už toną.

Rugpjūčio pradžioje prekiniuose ūkiuose lapkotinių salierų kaina siekė 3000-4000 litų už toną, lapinių petražolių – 7000 litų už toną, svogūnų laiškų – 6000 litų už toną, salotų – 2000-4500 litų už toną. Palyginti su 2006 metų tuo pačiu laikotarpiu, jų kainos buvo atitinkamai 40 proc., 27 proc., 26 proc. ir 18 proc. aukštesnės.

Tuo tarpu analizuojamu laikotarpiu šiltnamių agurkų vidutinė kaina buvo apie 1300-2200 litų už toną. Palyginti su atitinkamu 2006 metų laikotarpiu, jų kaina išaugo apie 67 proc.. Pomidorų kaina rugpjūčio pradžioje buvo apie 21 proc. didesnė ir siekė 1800-2200 litų už toną.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.