Lietuvoje brangs aliejus

Augalinių aliejų gamybos, pakavimo, didmeninės prekybos, importo ir eksporto įmonės UAB „Tikras Kelias” atstovai teigia, kad aliejaus kainų augimo Lietuvoje išvengti nepavyks. Pasaulio biržose ženkliai pakilus aliejaus kainoms, netrukus ir mūsų šalies parduotuvėse pirkėjai pajus aliejaus pabrangimą. Aliejaus ir žaliavų gamintojų bei perdirbėjų teigimu, tai nulėmė pasaulinė klimato kaita.

„Lietuvoje populiariausio saulėgrąžų aliejaus kaina pasaulio biržose nuo 650 USD šių metų pradžioje pašoko iki 1100 USD už toną liepos mėnesį, o rapsų aliejaus kaina analogišku periodu nuo 600 EUR pasiekė 840 EUR. Kainų šuolį visų pirma nulėmė blogas šių metų derlius, kuriam įtakos turėjo itin permainingi orai ir vis didėjanti biokuro paklausa, o tuo pačiu ir biokuro gamintojų aktyvesnė veikla biržose. Nors pasaulio biržose kainos išaugo beveik dvigubai, aliejus Lietuvos parduotuvėse brangs tik 10-20 proc. Vartotojai kainų pokyčius pajus palaipsniui”, – teigė UAB „Tikras Kelias” komercijos direktorius Raimundas Tursa.

Pasak Lietuvos rapsų augintojų ir perdirbėjų asociacijos vadovo Raimundo Maksvyčio, rapsų kainos per metus išaugo apie 20 proc. „Pernai birželį už toną šios kultūros supirkėjai mokėjo 735 litus, šiemet – 896 litus. Nors rapsų plotai kasmet didėja, jų paklausa auga dar sparčiau”, – teigia R. Maksvytis. Rapsai Lietuvoje naudojami biokuro gamybai. 2006 metais šalyje pagaminta 25 tūkst. tonų biokuro, o 2008 metais, planuojama, kad jų bus pagaminta apie 190 tūkst. tonų.

Jo teigimu, aliejaus kaina ateityje turėtų dar brangti, kadangi vien ES mastu planuojama, kad apie 2020-uosius metus net 20 proc. visos gaminamos energijos sudarys bioenergija, o jos gamybai reikės vis daugiau augalinės žaliavos. Todėl aliejaus gamintojams teks susidurti su dar didesne bioenergijos gamintojų konkurencija.

Pasak R. Tursos, aliejaus gamintojai yra atsidūrę dviprasmiškoje situacijoje. „Viena vertus dėl didėjančio biokuro gamybos auga aliejaus kaina. Tačiau mes esame socialiai atsakinga įmonė ir suprantame, kad vis aktyvesnis biokuro naudojimas turėtų sumažinti aplinkos taršą, šiltnamio efektą didinančių dujų išsiskyrimą į aplinką, o tai reiškia mažesnę klimatinių kataklizmų grėsmę. Ateityje galima tikėtis labiau prognozuojamų orų ir derlių, todėl ir aliejaus kaina palaipsniui turėtų nusistovėti”, – prognozavo UAB „Tikras Kelias” komercijos vadovas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.