Teisėjo karjerą nuodija alkoholio lašas

Naujasis Vilkaviškio rajono apylinkės teismo pirmininkas Albinas Antanaitis tik rugsėjo 3-iąją peržengs naujosios darbovietės slenkstį, tačiau jo jau laukia nemalonūs pasiaiškinimai.

Iškart po to, kai 2007 liepos 11-ąją buvo paskelbtas prezidento dekretas dėl A.Antanaičio skyrimo teismo pirmininku, LŽ gavo anoniminį laišką, kad jis buvo priverstas išeiti iš darbo Lazdijų muitinėje.

LŽ patikrinus šį faktą paaiškėjo, kad A.Antanaitis nuo 1991 metų kovo iki 1992 metų gruodžio 23 dienos tikrai dirbo Lazdijų muitinėje. Atleistas todėl, kad darbe buvo neblaivus, jam nustatytas vidutinis girtumo laipsnis.

A.Antanaitis – vienas iš trijų teisėjų, šiais metais pirmą kartą pasinaudojusių teise pretenduoti į apylinkės teismo pirmininko pareigas ir kitų teismų teisėjams. Šia teise pasinaudoję trys pretendentai sulaukė Teisėjų tarybos pritarimo. A.Antanaitis, nuo 2002 metų sausio dirbęs teisėju Kauno ir Marijampolės teismuose, vienintelis pretendavo į tas pačias pareigas kartu su dabartiniu Vilkaviškio teismo pirmininku Laimučiu Vaitkumi. Kiti teisėjai pretendavo į laisvas vietas.

Penkioliktus metus Vilkaviškio teismui vadovaujantis L.Vaitkus Atrankos komisijos sudarytame pretendentų sąraše buvo pirmas, o A.Antanaitis antras. Prezidentas Valdas Adamkus iš dviejų pretendentų pasirinko jaunesnį A.Antanaitį.

Ar prezidento pasirinkimas būtų toks pat, jei jis būtų turėjęs informacijos, kad A.Antanaitis 1992 metais buvo išmestas iš darbo Lazdijų muitinėje? Prezidento patarėja Milda Vainiutė LŽ paaiškino, kad pažymoje, kurią Prezidentūra gavo iš Specialiųjų tyrimų tarnybos, šis faktas nenurodytas.

Pats A.Antanaitis patvirtino, kad 1992 metais iš tiesų buvo atleistas iš Lazdijų muitinės, nes darbe buvo neblaivus. Pasak dabar atostogaujančio teisėjo, jis niekuomet neslėpė šio fakto, juo labiau kad darbo knygelėje buvo įrašytas senojo Darbo kodekso 29 straipsnis, dėl kurio jis neteko darbo. „Kai 1996 metais paprašiau, kad mane priimtų į Vilkaviškio rajono apylinkės prokuratūrą, buvo prisimintas ir šis atvejis, – atviravo A.Antanaitis. – Kadangi tai buvo vienintelis kartas mano gyvenime, jaunystės klaida, o alkoholiu aš nepiktnaudžiauju, buvau priimtas į prokuratūrą. Kalbėta apie tą atleidimą ir kai buvau priimamas į teisėjus 2002 metais.”

Teisėjų tarybos pirmininkė Laima Garnelienė LŽ tikino, kad ji nežinojo A.Antanaičio atleidimo iš Lazdijų muitinės aplinkybių, nors teisėjai yra tikrinami. „Neseniai į naujas pareigas priėmėme vieną teisėją, kuris jaunystėje buvo eismo įvykio kaltininkas. Jis per komisijos posėdį viską papasakojo, ir tai buvo įvertinta. Jis tapo teisėju. Galbūt A.Antanaičiui reikėjo pačiam tiesiai šviesiai tai pasakyti Atrankos komisijoje, kad paskui nebūtų nesusipratimų”, – svarstė L.Garnelienė.

Prezidento dekretas dėl A.Antanaičio skyrimo įsigalios rugsėjo 3-iąją. Tačiau kas padės V.Adamkui apsispręsti, ką daryti paaiškėjus naujiems faktams apie skirtą teismo pirmininką, jei jo pagrindinė patarėja teisėjų skyrimo klausimais Aušra Rauličkytė dabar atostogauja užsienyje?

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.