Medkirčius pražudė alkoholis

Trys žuvę, keturi sunkiai sužeisti – tokia girtų vyrų pasivažinėjimo po Panevėžio ir Anykščių rajonus kaina. Šį skaudų įvykį tirianti Panevėžio rajono policija apie jo dalyvių girtumą tvirtina dar neturinti duomenų. Tačiau pažįstantieji nelaimės ištiktuosius bei mačiusieji juos paskutinėmis gyvenimo akimirkomis neabejoja: vyrus pražudė alkoholis.

Į žemę susigėręs kraujas bei susidūrusių automobilių liekanos vis dar žymi teritoriją ties Panevėžio ir Anykščių rajonų riba, netoli Raguvėlės miestelio. Pirmadienio pavakare toje vietoje, esančioje prie pat kapinių, susidūrus dviem automobiliams žuvo trys žmonės, keturi sunkiai sužeisti. Tarp žuvusiųjų – vienas nepilnametis, kitas nepilnametis sunkiai sužeistas. Vieta, kurioje įvyko ši avarija, vietos žmonių jau praminta užkeikta. Avarijų čia įvyksta nuolat, porą kartų jau yra žuvę žmonių. Pastarasis skaudus eismo įvykis šioje vietoje buvo prieš porą metų. Po jo Raguvėlės kapinėse atsirado naujas kapas, priglaudęs žuvusio jaunuolio kūną. Avarijoje pirmadienį žuvo panevėžietis bei du Panevėžio rajono gyventojai.

Žuvusieji bei sužeistieji

Patekusių į avariją trijų asmenų sveikatos būklė, medikų teigimu, stabili. Po atliktų sudėtingų operacijų jie gydomi reanimacijos skyriuje. Panevėžio rajono policijos komisariate pradėtas ikiteisminis tyrimas, tačiau jį sunkina tai, kad visi sužalotieji dėl sunkios sveikatos būklės negali būti apklausti. Policija nustatė, kad 35-erių Panevėžio rajono gyventojo Evaldo Banevičiaus vairuojamas lengvasis automobilis „Volkswagen Transporter”, kuriuo, be vairuotojo, važiavo dar penki medkirčiai, vykstantis Anykščių kryptimi, susidūrė su priešpriešiais važiavusiu krovininiu automobiliu „Vokswagen LT”. Jį vairavo 47-erių panevėžietis Česlovas Siurbys. Po susidūrimo abu vairuotojai žuvo.

Taip pat žuvo E.Banevičiaus vairuojamame automobilyje važiavęs šešiolikmetis Panevėžio rajono Narbutų kaimo gyventojas Antanas Valikonis. Dar vienas tuo pačiu automobiliu vykęs nepilnametis M.L., gyvenantis Panevėžio mieste, 26-erių Panevėžio rajono Pavašuokių kaimo gyventojas Alfonsas Ramonas ir Anykščių rajone, Raguvėlėje, gyvenantys 36-erių Arūnas Švaplys ir 51-ų Vytautas Guiga – sunkiai sužeisti. Krovininio automobilio keleivis, kurio pavardės policija nepateikia, per avariją atsipirko išgąsčiu.

Pranašavo greitą baigtį

Panevėžio rajono Nevėžio gyvenvietėje šarvojamas trijų vaikų tėvas E.Banevičius – puikiai žinomas Anykščių rajono Raguvėlės žmonėms. Čia mokosi trys jo vaikai, pats vyriškis taip pat būdavęs dažnas svečias Raguvėlėje. „Mes jam ne kartą sakėme: „Evaldai, savo mirtimi tu nemirsi.” Juk negalima važinėti taip išgėrus, kaip kad darydavo jis. Tačiau negana to, kad žuvo pats, dar ir kitų žmonių gyvenimus suniokojo ir vaiką pražudė”, – LŽ atviravo garbaus amžiaus raguvėliškė.

Ši močiutė, o kartu su ja ir kiti Raguvėlės žmonės pasakojo, kad nelaimės dieną visi patekusieji į avariją girtuokliavo Raguvėlėje, penkių vaikų tėvo Vytauto Guigos namuose. Pasak žmonių, neaiškios kilmės alkoholio vyrai galėjo nusipirkti iš miestelyje blogai pagarsėjusios Laimos Palšauskienės. Žmonių teigimu, ši nebejauna moteris gaminamu alkoholio surogatu jau yra į kapus nuvariusi dvi Raguvėlėje gyvenusias moteris. Tikėtina, jog Laima bus prisidėjusi ir prie vyrų žūties.

Anot raguvėliškių, likus kelioms valandoms iki lemtingojo įvykio „prisisprogę” vyrai, tarp kurių buvo ir du nepilnamečiai, iš Raguvėlės kažko išvažiavo į Nevėžio gyvenvietę pas E.Banevičių, tačiau ilgai neužsibuvę grįžo atgal. Neprivažiavus Raguvėlės, susidūrus su priešpriešiais atvykstančiu automobiliu, porą iš jų pasitiko mirtis, kiti buvo sumaitoti.

Ekipaže – socialinės atskirties žmonės

Visi E.Banevičiaus vairuojamo automobilio keleiviai pristatomi kaip medkirčiai, nors iš tiesų žinoma tik tai, kad medkirtystės įmonę buvo įkūręs E.Banevičius, jį samdydavo privačių miškų savininkai. Nepatvirtintais duomenimis, kuriuos LŽ pateikė sužalotus žmones neblogai pažinojusieji, visi kiti ekipažo nariai pas E.Banevičių dirbo nelegaliai, be to, visi buvo neseniai įsidarbinę.

LŽ surinktomis žiniomis, visi sumaniusieji užsidirbti iš medkirtystės, išskyrus paauglius, gyveno varganai ir nevengdavo stikliuko. Kiek daugiau gerų žodžių žmonės sakė apie Raguvėlės gyventoją V.Guigą. Šis vyras bandė padėti geriančios žmonos paliktiems penkiems savo vaikams, nors atsisakyti stikliuko ir pačiam buvo sunku. Kitas raguvėliškis A.Švaplys šiame miestelyje apsigyveno grįžęs iš kalėjimo, garsėjo vaidais ir girtuoklystėmis.

A.Ramonas, gyvenantis Pavašuokiuose, Panevėžio rajone, vertėsi atsitiktiniais darbais ir taip pat nevengdavo stikliuko. Žuvęs šešiolikmetis Narbutų kaimo gyventojas A.Valikonis irgi buvo likimo nuskriaustas – paliktą mamos tėvas jį atsivežė gyventi pas močiutę. Apie kitą sužeistą Panevėžyje registruotą nepilnametį žinių nėra. Tai tokius gana varganus žmones miško kirtimo darbams subūrė E.Banevičius ir jiems nesuteikė jokių socialinių garantijų.

Raguvėliškių teigimu, vyrai miške dirbdavo nuo ankstyvo ryto – maždaug ketvirtos valandos iki pietų. Vėliau – gerdavo. Raguvėlės girininkijos darbuotojas LŽ sakė, jog tokį darbo grafiką medkirčiai renkasi dėl to, kad miške paryčiais ne taip kankina mašalai ir karštis.

Nelaimės kartojasi

Tragiška medkirčių avarija Panevėžio rajone – ne pirma. Praėjusių metų vasaros pabaigoje panašus eismo įvykis užregistruotas kelyje Kėdainiai-Panevėžys. Tuomet susidūrus dviem automobiliams vienas medkirtys žuvo, penki buvo sunkiai sužaloti. Visi jie taip pat buvo įdarbinti nelegaliai, po darbo važiavo išgėrę.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.