Mieste netrūksta mažaraščių

Mieste plakatuose, stenduose ir kituose viešuosiuose užrašuose akis bado svetimybės ir lietuvių kalbos klaidos. Ne kartą rašyta, kad įmonių savininkai nemoka lietuvių kalbos. Tačiau niekas nesikeičia.

Šiurkščios klaidos

Herkaus Manto gatvėje šalia „Fielmann” optikos šiuo metu tuščiose komercinėse patalpų vitrinose didžiausias plakatas skelbia: „MES JUS NEUŽILGO ČIA PAKVIESIME”.

Elementarius lietuvių kalbos pagrindus mokančiam žmogui šis užrašas turi rėžti akį. Žodis „neužilgo” yra slaviškos kilmės neteiktinas vertinys, įtrauktas į didžiųjų kalbos klaidų sąrašą. „Neužilgo” galima pakeisti žodžiais netrukus, greitai, veikiai.

Pasak savivaldybės kalbos tvarkytojos Astos Chrustaliovos, tokių šiurkščių kalbos kultūros klaidų pasitaiko ne tiek jau daug. „Į tokius užrašus bjauru žiūrėti. Nuolat tikriname, kad mieste nebūtų tokių plakatų. Pamatę netaisyklingą viešą užrašą, žmonės pagalvoja, kad tai taisyklingi žodžiai”,- kalbėjo kalbos tvarkytoja.

A.Chrustaliova sakė, kad dažnai sunku surasti kieno yra tie užrašai. Patalpose, kuriose „neužilgo mus pakvies” nenurodyta, kokia firma ten žada įsikurti.

Savivaldybės kalbos tvarkytoja pasakojo, kad dar nė vieno įmonės savininko nereikėjo nubausti už valstybinės lietuvių kalbos nevartojimą viešuosiuose užrašuose. Įspėti įmonių savininkai pakeičia netaisyklingus užrašus naujais. Jei to nepadaro taikoma nuo 300 iki 400 šimtų litų nuobaudos. Pakartotinai nusižengus galima gauti nuo 600 iki 800 litų baudą.

Elito plakatai

Toje pačioje Herkaus Manto gatvėje iškabinti plakatai apie jaunimo renginį „I‘M IN”. Visas plakatas, pradedant pavadinimu ir baigiant „place” (angl. vieta) ir „time” (angl. laikas) parašytas anglų kalba. Savivaldybės kalbos tvarkytoja teigė, kad tokių plakatų negali būti. Viešuosiuose užrašuose galima vartoti originalius muzikos grupių, renginio pavadinimus, bet vieta, laikas, bilietai turi būti parašyti lietuviškai arba abejomis kalbomis.

Renginio organizatorius Tadas Motūzas sakė, kad angliški plakatai atrodo įdomiau, originaliau. „Mes norėjome, kad į renginį ateitų šiek tiek protingesnė, rinktinė publika”,- kalbėjo T.Motūzas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.