Aptarti tardymo izoliatoriaus iškėlimo iš Vilniaus miesto centro klausimai

Sostinės centre esantį Lukiškių tardymo izoliatorių numatoma iškelti į Vilniaus miesto pakraštį, maždaug už 2 km nuo Vilniaus rajono Pagirių gyvenvietės. Šios įstaigos perkėlimo klausimus šiandien Teisingumo ministerijoje surengtame pasitarime aptarė Vilniaus miesto ir Vilniaus rajono savivaldybių bei Vilniaus apskrities viršininko administracijos vadovai, Teisingumo ministerijos, Kalėjimų departamento prie LR teisingumo ministerijos ir Vilniaus miesto Vyriausiojo policijos komisariato atstovai. Posėdyje savo argumentus taip pat išsakė netoli numatomos tardymo izoliatoriaus statybų vietos esančių gyvenviečių seniūnai.
Naujam tardymo izoliatoriui numatomas sklypas sostinės pakraštyje netoli Pagirių gyvenvietės yra vienas iš keturių Vilniaus apskrities viršininko administracijos šiam tikslui pasiūlytų laisvos valstybinės žemės sklypų. Minėtas sklypas būsimoms statyboms pasirinktas įvertinant tai, kad iš visų galimų sklypų Vilniaus mieste jis yra labiausiai nutolęs nuo gyvenamųjų namų. Jei būtų nuspręsta, kad ši vieta tardymo izoliatoriui nėra tinkama, jam statyti reikėtų ieškoti vietos kituose netoli Vilniaus esančiuose rajonuose.

Posėdžio dalyviai išsakė savo argumentus dėl parinkto sklypo tinkamumo tardymo izoliatoriaus statybai. Akcentuota palanki šio sklypo geografinė padėtis – jis yra pakankamai nutolęs nuo artimiausių gyvenviečių, tačiau ne per toli nuo Vilniaus miesto centro, kur dirba teismai, į kuriuos iš tardymo izoliatoriaus vežami įtariamieji. Pažymėta, kad didelis atstumas nuo Vilniaus miesto smarkiai padidintų konvojavimo išlaidas. Taip pat įvertinta šalia minėto sklypo esanti ir kuriama transporto infrastruktūra, geras susisiekimas.

Susitikimo metu taip pat buvo siekiama pateikti objektyvią informaciją Pagirių ir Juodšilių seniūnams, nerimaujantiems dėl būsimo tardymo izoliatoriaus kaimynystės įtakos šių gyvenviečių saugumui. Kalėjimų departamento direktorius Saulius Vitkūnas ir Vilniaus miesto vyriausiojo policijos komisariato viršininko pavaduotojas Raimundas Dervinskas, remdamiesi statistiniais duomenimis apie nusikalstamumą šalies tardymo izoliatorių aplinkinėse teritorijose, užtikrino, kad tokių įstaigų buvimas neturi įtakos bendrai kriminogeninei situacijai ir nekelia pavojaus gyventojų ar jų turto saugumui. Šių pareigūnų nuomone, pastačius modernų tardymo izoliatorių aplinkinėse vietovėse saugumas tik padidėtų, nes tokia įstaiga būtų nuolat stebima vaizdo kameromis, aplinkinės teritorijos apšviestos, policija operatyviai reaguotų į netoliese vykstančius incidentus.

Iškelti Lukiškių tardymo izoliatorių iš Vilniaus miesto centro Vyriausybė nusprendė praėjusių metų gruodį. Tam pritaria ir dauguma vilniečių: 67 proc. iš 800 žmonių, dalyvavusių birželio mėnesį sostinės Savivaldybės interneto svetainėje paskelbtoje apklausoje, pasisakė už tai, kad laisvės atėmimo įstaiga iš Lukiškių aikštės būtų iškelta už miesto. Dauguma Vilniaus miesto tarybos frakcijų, svarsčiusių Lukiškių tardymo izoliatoriaus klausimą, pasisakė už šios įstaigos perkėlimą į laisvą sklypą ne Vilniaus miesto teritorijoje, o neradus tinkamo sklypo – už perkėlimą į teritoriją šalia Pagirių gyvenvietės.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Lietuvoje su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.