Už nykstančių gyvūnų rūšių naikinimą – dešimtys tūkstančių litų baudos

Siūloma didinti baudas už sunaikintus ar sužalotus žinduolius, kurie įrašyti į Lietuvos raudonąją knygą.

Jei Vyriausybės posėdyje trečiadienį bus pritarta Aplinkos ministerijos siūlomiems nuostolių skaičiavimo metodikos pakeitimams, už nušautą stumbrą ar rudąjį lokį numatomas 35 tūks. litų bazinis tarifas, kuris bus trigubinamas, jei sunaikinama vaikinga arba jauniklius maitinanti patelė.

Bazinis dydis taip pat dauginamas iš trijų, jei gyvūnas nušaunamas į Lietuvos raudonąją knygą įrašytų rūšių gyvūnus saugoti skirtuose draustiniuose ir nacionalinių bei regioninių parkų draustiniuose. Už sunaikintą gyvūno olą, buveinę nustatomas dvigubas tos rūšies gyvūno bazinis tarifas.

Iki šiol už stumbro ar rudojo lokio sunaikinimą grėsė septynis kartus mažesnė bauda.

Kaip BNS informavo Aplinkos ministerijoje, šešis kartus siūloma didinti ūdros ir europinės audinės bazinius tarifus – atitinkamai iki 6 ir 3 tūkst. litų.

Nušovus lūšį, bauda bus skaičiuojama nuo 15 tūkst. litų (iki šiol ji siekė 3 tūkst.), sunaikinus ilgasnukį ruonį – nuo 4 tūkst. litų (iki šiol ji siekė 2 tūkst.).

Siūlomu projektu padvigubinama bauda ir už sumedžiotą baltąjį kiškį ar šermuonėlį – bazinis tarifas už abiejų gyvūnų sunaikinimą išauga nuo 300 iki 600 litų.

Pakeitimai siūlomi atsižvelgiant į pasikeitusią šalies ekonominę situaciją ir gyvūnų rūšių retumą.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Aplinkosauga su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.