JAV Kongresas leido Baltiesiems rūmams klausytis užsieniečių pokalbių

Demokratų kontroliuojami JAV Kongreso žemieji rūmai aprobavo įstatymo projektą, leidžiantį specialiosioms tarnyboms be teismo sankcijos klausytis užsienio piliečių, įtariamų teroristine veikla, pokalbių.
Šiai įstatymų leidėjų pataisai pritarė 227 Atstovų Rūmų nariai, su jais nesutiko 183 kongresmenai.

„Po mėnesius trukusių Atstovų Rūmų respublikonų raginimų, Kongresas galiausiai užlopė teroristams palankią skylę mūsų sekimo įstatymuose, – ir Amerika dėl to galės būti saugesnė”, – pareiškė Ohajui atstovaujantis respublikonas ir Atstovų Rūmų mažumos lyderis Johnas Boehneris (Džonas Boneris).

„Mes nemanome, kad tai įstatymo projektas, kuris turėtų būti patvirtintas”, – savo ruožtu sakė Atstovų Rūmų daugumos lyderis Steny Hoyeris (Stenis Hojeris).

Bet jis pripažino, kad ne jis pats, nei jo kolegos demokratai nepajėgė atmesti šios priemonės ir buvo priversti sutikti su Baltaisiais rūmais.

Balsavimo išvakarėse prezidentas George’as W.Bushas (Džordžas V.Bušas), aiškindamas kongresmenams būtinybę priimti šį įstatymo projektą, pareiškė: „Mūsų svarbiausias uždavinys – apginti Ameriką”.

Penktadienį šiam įstatymo projektui, kurį priimti reikalavo šalies vadovas, pritarė Kongreso aukštieji rūmai – Senatas. Už jį balsavo 60 senatorių, prieš – 28.

Priimtasis įstatymas galios 6 mėnesius, o paskui Kongrese bus balsuojama dėl jo pratęsimo.

Abejų JAV Kongreso rūmų aprobuotas įstatymo projektas leidžia šalies specialiosioms tarnyboms be išankstinės teismo sankcijos klausytis telefoninių pokalbių, tikrinti

susirašinėjimą elektroniniu paštu ir kontroliuoti kitus terorizmu įtariamų užsieniečių bandymus užmegzti ryšius tiek JAV teritorijoje, tiek už jos ribų.

G.W.Busho iniciatyvą kritikavo žmogaus teisių gynimo organizacijos ir Demokratų partijos – JAV prezidento politinių oponentų atstovai.

Jie nurodė, kad toks įstatymas faktiškai suteikia specialiosioms tarnyboms teisę klausytis bet kokių JAV piliečių pokalbių su užsieniečiais, neinformuojant nei įstatymų leidžiamųjų, nei teisminių institucijų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.