Kaune gali griūti tiltai, persprėja inžinierius Henrikas Kebeikis

Po JAV įvykusios nelaimės, kuomet sugriuvus tiltui žuvo mažiausiais 5 žmonės, vėl prisiminti avarinės būklės Kauno tiltai.
„Susidaro įspūdis, kad Kauno valdininkai laukia tragedijos. Tai kas nutiko JAV, gali įvykti ir pas mus. Taip gali nutikti rytoj ar po poros metų. Jeigu nebus pakeistas požiūris į tiltus, tragedijos neišvengsime”, – įsitikinęs jau ne pirmą dešimtmetį Kauno tiltų būklę stebintis inžinierius Henrikas Kebeikis.

Kaip rašo „Kauno diena”, bene geriausiai žinoma apie du avarinės būklės Kauno tiltus: 1957 metais pastatytą Panemunės ir trejais metais vėliau – Vilijampolės. Tačiau, specialistų teigimu, pavojų taip pat kelia Raudondvario tiltas, Rokų viadukas ir Savanorių prospekto įkalnėje esanti estakada.

„Kauno valdininkai tik kalba apie estakados remontą. Tačiau niekas nevyksta. Gal laukiama, kol įgrius troleibusas su žmonėmis?” – stebėjosi H.Kebeikis.

Kaune yra 32 tiltai ir viadukai. Dar metų pradžioje buvo parengtas ir Vilijampolės tilto techninis projektas. Buvo numatyta skirti daugiau nei 5 milijonus litų. Tačiau savivaldybės administracija tik kitą mėnesį žada paskelbti konkursą.

Prieš keletą metų Kauno valdžia tik po ilgų diskusijų atliko kapitalinį Aleksoto tilto remontą. Dar būdamas miesto tarybos nariu H.Kebeikis ne kartą perspėjo, kad šis tiltas gali bet kada sugriūti. Prireikė 4-5 metų, kol specialisto perspėjimai sulaukė valdininkų dėmesio.

„Ačiū Dievui, kad tragedijos pavyko išvengti. Jutau tam tikrą valdininkų abejingumą. Neapsikentęs sukviečiau žiniasklaidos atstovus. Paėmėme kopėčias ir sulindome po tiltu. Visi galėjo pajusti, kaip tiltas juda, pamatyti surūdijusias sijas. Tik tada ir buvo atkreiptas dėmesys”, – teigė H.Kebeikis.

Apie avarinės būklės Panemunės tiltą taip pat jau žinoma senokai. Specialistų teigimu, šalia senojo reikėtų statyti naują tiltą. Savivaldybėje jau buvo pradėtas rengti detalusis planas, tačiau jis sulaukė vietos gyventojų protestų. Šiuo metu Panemunės tiltu leidžiama važiuoti iki 15 tonų masės transportui.

„Dažnai nuvažiuoju apžiūrėti šio tilto. Stebina, kai viduryje tilto matau prasilenkiančius sunkvežimius ar troleibusus su žmonėmis. Jau keletą metų fotografuoju ir šio tilto atramas. Jų būklė katastrofiškai prastėja”, – tvirtino tiltų specialistas.

Mineapolyje sugriuvus tiltui penktadienį buvo ieškoma apie 30 be žinios dingusių žmonių. Jau žinoma, kad per šią tragediją žuvo 5 žmonės. Šeštadienį tragedijos vietoje lankosi JAV prezidentas George`as W. Bushas. Prieš 40 m. statytą tiltą dar praėjusiais metais apžiūrėję specialistai didesnių pastabų nepareiškė

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.