Sukčiai iš Lietuvos plečia veiklą užsienyje

Latvijos policija susirūpinusi: sukčiai iš Lietuvos atrado naują erdvę savo veiklai – Rygą.

Pasak Latvijos sostinės policijos Vyriausiosios valdybos atstovo spaudai Aigarso Berzinšo, jų šalyje iki šiol telefoninis sukčiavimas, kai dažniausiai seniems žmonėms pranešama apie tariamą jų artimo padarytą avariją ar nusikaltimą ir reikalaujama pinigų išpirkai, nebuvo paplitęs.

Latvijos žmonės jau senokai mulkinami sms žinutėmis pranešant apie tariamus laimėjimus kokiose nors loterijose (tam, kad „gautų” prizą sukčių aukos turi nupirkti mobiliojo ryšio išankstinio mokėjimo kortelių ir apgavikams telefonu pranešti jų kodus). Bet Lietuvoje jau seniai paplitęs sukčiavimo būdas, kai policininkais apsimetantys aferistai praneša apie artimųjų nelaimes, Latvijoje dar naujiena. Pasak A.Berzinšo, Rygoje tai prasidėjo maždaug prieš mėnesį. Latvių policijos duomenimis, tai daro iš Lietuvos atvykę sukčiai.

Praėjusį antradienį Rygos policija sulaikė pirmuosius šios rūšies sukčius. Abu – 19-metis Artūras Žarinas ir 21 metų jo draugė – yra Lietuvos piliečiai, gyvenantys Vilniuje.

Liepos 30-ąją A.Žarinas paskambino 78 metų rygiečiui. Pasiteiravęs, kur jo sūnus ir išgirdęs, kad jis šiuo metu Kanadoje, sukčius pareiškė esąs Kanados policijos pareigūnas, dėl senuko sūnaus padarytos avarijos atvykęs į Latviją. Aferistas iš senolio pareikalavo 3 tūkst. latų (apie 15 tūkst. litų) už tai, kad sūnus išvengtų problemų dėl avarijos.

Apgautas senelis atvykusiai sukčių porelei atidavė viską, ką turėjo – 3 tūkst. eurų (maždaug 10,5 tūkst. litų).

Kitą dieną, liepos 31-ąją, vilniečiai pabandė apmulkinti dar vieną Rygos gyventoją. Tačiau šįkart jiems nepavyko. Latvijos policija kol kas nenori detalizuoti šio nusikaltimo aplinkybių. A.Berzinšas galėjo pasakyti tik tiek, kad žmogus, supratęs, jog yra mulkinamas, kreipėsi į policiją, ir bandę išvilioti pinigus sukčiai buvo sulaikyti ir uždaryti į areštinę.

Sučiuptoji moteris į Lietuvos policijos akiratį iki šiol nebuvo patekusi. Bet A.Žarinas Vilniaus kriminalistams kuo geriausiai žinomas: šis 19-metis jau 5 kartus teistas už sukčiavimą, narkotikų laikymą, vagystes ir plėšikavimą.

Pasak latvių pareigūnų, pastaruoju metu jų šalyje pasipylę telefoninio sukčiavimo atvejai yra „atliekami lietuvišku stiliumi”. Įtariama, kad Latvijoje veikia ne tik minėtoji porelė, bet ir daugiau sukčių, atvykusių iš Lietuvos.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.