Problemos policijoje: kalti pinigai

„Vakarų ekspresas” toliau aiškinasi, kodėl tiek Lietuvoje, tiek ir Klaipėdoje masiškai trūksta policijos pareigūnų, o valdžia niekaip nesugeba užpildyti trūkstamų spragų. Prognozuojama, jog ateityje, kai į pensiją išeis geriausi pareigūnai, mūsų saugoti gali nebebūti kam.

Atsakydamas į mūsų dienraščio pateiktus klausimus vidaus reikalų ministras Raimondas Šukys viską suvertę lėšų trūkumui ir tikino, kad problemos esą bus išspręstos įgyvendinus Lietuvos policijos sistemos plėtros programą.

Apie tai, kad įsirengti už 200 tūkst. tarnybinį butą generaliniam komisarui Vytautui Grigaravičiui yra nenormalu, todėl reikia įvesti efektyvesnę ir kietesnę lėšų panaudojimo kontrolę, ministras nekalba.

Trūksta finansavimo

Pasiteiravome, kaip R. Šukys vertina tai, kad šalies policijos sistemoje yra tiek daug laisvų etatų, o Policijos departamentas (PD) esą neranda lėšų jiems išlaikyti?

„Daugėjant laisvų etatų, padidėjo darbo krūviai dirbantiems pareigūnams. Deja, darbo užmokestis nuo to nedidėja, todėl šios profesijos patrauklumas mažėja. Šiuo metų policijos sistemoje dirba daugiau nei 12 tūkst. policijos pareigūnų, o laisvų etatų yra 1145, tai yra beveik 10 procentų”, – teigė ministras.

Anot jo, PD teiginiai apie tai, kad trūksta finansavimo, iš dalies yra teisingi.

„Policijos sistemai valstybės asignavimai didėjo nežymiai, nors viešasis saugumas yra vienas iš didžiausių šalies nacionalinio saugumo užtikrinimo prioritetų. Būtina politiniu lygiu priimti sprendimą dėl vidaus saugumą užtikrinančios sistemos finansavimo strategijos ir bendrojo vidaus produkto dalies skyrimo šiai sistemai funkcionuoti”, – pripažino R. Šukys.

Jis priminė, kad Seimas jau patvirtino Vidaus reikalų ministerijos (VRM) parengtoje Lietuvos policijos sistemos plėtros programoje numatytas ir pareigūnų darbo motyvavimo bei skatinimo tobulinimas.

Algos didės eiliniams

Pasidomėjus, ar nevertėtų įvesti didesnę kontrolę vertinant PD lėšų panaudojimo efektyvumą ir tikslingumą, Vyriausybės narys nesiryžo to pripažinti.

„Valstybės kontrolė Policijos departamento finansinį ir veiklos auditą atlieka nuolat. Jo išvadose nurodomi pažeidimai ir pateikiamos rekomendacijos, kad tokie pažeidimai nesikartotų ateityje”, – teigė jis.

PD ir jo padalinių lėšų panaudojimo efektyvumą bei tikslingumą tikrina ir VRM. Be to, Lietuvos policijos generalinis komisaras apie policijos veiklą atsiskaito šalis prezidentui, vidaus reikalų ministrui, o esant pareikalavimui – Seimo komitetams.

Paklausus, ar valstybė per mažai skiria lėšų PD, ar pats departamentas išlaidauja ir dėl to kenčia periferija, ministras prabilo optimistine gaida.

„Lėšų nebūna per daug. Galiu tik pabrėžti, kad jų kasmet daugėja. Per paskutinius metus policininkų atlyginimai buvo didinami ne tik padidinus minimalų neapmokestinamą minimumą, bet per paskutinius metus pavyko du kartus pakelti pareigines kategorijas žemiausios ir vidutinės kategorijos statutiniams pareigūnams. Vyriausybei papildomai skyrus 16 milijonų litų, šių pareigūnų algos padidintos vidutiniškai 200 litų”, – tikino jis.

R. Šukys pridūrė, jog Seimas pritarė Vyriausybės siūlymui, kad 2008-aisiais visiems 1-9 kategorijos valstybės tarnautojams, kurių yra 67 proc. ir dauguma statutinių pareigūnų turi būtent šias kategorijas, būtų padidintas atlyginimo koeficientas, dėl ko atlyginimai šiems tarnautojams dar padidės.

Nuo 2008 m. sausio 1 d. atlyginimai eiliniams pareigūnams didės dar vidutiniškai 30-40 proc. (apie 450 Lt), aukščiausių kategorijų pareigūnams atlyginimai didės tik apie 10 proc.

„Vyriausybės patvirtintos Lietuvos policijos sistemos plėtros programos įgyvendinimo priemonėms 2007-2011 metais numatoma skirti beveik 563 milijonus litų.

Ar bus pasiekta tai, ko tikimasi, didžiąja dalimi priklauso nuo Policijos departamento vadovų, kuriems tenka ypatinga atsakomybė už programos įgyvendinimą”, – dėstė VRM vadovas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Justicija su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.