Tibeto tiulkūs nebegalės reinkarnuotis be Kinijos vyriausybės leidimo

Tibeto tiulkūs nebegalės reinkarnuotis be ateistinės Kinijos vyriausybės leidimo, penktadienį praneša valstybinė žiniasklaida.

Naujosios taisyklės yra „svarbus žingsnis siekiant oficialiai sureguliuoti gyvųjų budų reinkarnacijos procesą”, pranešė naujienų agentūra „Xinhua”, paminėdama kinišką terminą tiulkui pavadinti.

Pagal šias taisykles, kurios įsigalios rugsėjo 1 dieną, visos paraiškos dėl reinkarnacijos turės būti teikiamos religinių reikalų pareigūnams tvirtinti.

Kiniją valdo Komunistų partija, kuri, nors ir yra ateistinė, griežtai kontroliuoja Tibeto budizmą ir visas kitas religijas.

Tibeto tiulkūs yra svarbūs lamos ar kiti religiniai veikėjai, kurie, kaip tikima, sąmoningai nusprendžia atgimti, kad galėtų toliau siekti visų gyvų būtybių pabudimo.

Pagal trijų Budos kūnų filosofinę sistemą, tiulkus yra Budos fizinis, žmogiškasis kūnas. Todėl pirmasis buda Siddhartha Gautama taip pat Tibete laikomas tiulkumi.

Dažnai daugiau nei vienas pretendentas varžosi dėl pripažinimo tiulkumi, o įgaliojimai spręsti, kuris yra tikrasis atgimusysis reiškia nemažą įtaką.

Tai ypač pasakytina apie Pančen Lamą, antrąją po Dalai Lamos pagal svarbą figūrą Tibeto budizmui.

Dalai Lama jau yra 72 metų amžiaus, ir kai kas kaltina Kiniją delsimu pradėti su juo derybas, kad po jo mirties kinai patys galėtų paskirti naują, Pekinui lojalų Dalai Lamą.

1995-aisiais Dalai Lama ir komunistinė Kinijos valdžia išrinko po savą 10-ojo Pančen Lamos, kuris mirė 1989-aisiais, tiulkų.

Dalai Lamos išrinktas šešerių metų berniukas greitai dingo iš visuomenės akiračio, todėl žmogaus teisių gynimo organizacijos mano, kad jis yra jauniausias pasaulyje politinis kalinys.

Kinija 1951 metais pasiuntė armiją „vaduoti Tibeto”. Dalai Lama 1959-aisiais, po nesėkmingo sukilimo, buvo priverstas pasitraukti į Indiją ir Dharamsalos kaimelyje suformuoti vyriausybę tremtyje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Pasaulyje su žyma , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.