Partijų kišenes netrukus papildys pusaštunto milijono litų

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) nusiteikusi jau rugsėjį išdalinti didžiausioms politinėms partijoms 7,5 mln. litų. Tai antroji šių metų dotacijos, skirtos partijoms, dalis.

Įstatymas leidžia ją paskirstyti iki lapkričio mėnesio vidurio tačiau, VRK pirmininko Zenono Vaigausko teigimu, bus atsižvelgta į tai, kad partijos norėtų pinigus gauti iki Dzūkijos apygardoje įvyks pakartotiniai Seimo nario rinkimai. Jie bus surengti spalio 7 dieną. Oficiali rinkimų agitacija šioje apygardoje vyks nuo rugsėjo 7 iki spalio 5 dienos, rašo dienraštis „Kauno diena”.

„Manau, kad komisija geranorisškai pažvelgs į partijų norą šių metų antrojo pusmečio dotacijos pinigus panaudoti jau rinkimų kampanijoje Dzūkijos apygardoje”, – „Kauno dienai” sakė Z.Vaigauskas.

Biudžeto dotacija skirstoma atsižvelgiant į pastarųjų Seimo ir savivaldos rinkimų rezultatus. Todėl į didžiausią dotacijos dalį pretenduoja Darbo partija. Nors VRK ir nuspręs pervesti jai skirtus beveik 2 mln. litų, jie partijos gali ir nepasiekti.

Prokurorai dabar vykdo ikiteisminį tyrimą dėl galbūt neskaidrios Darbo partijos buhalterijos. Įtariama, kad pernai ši partija nuo valstybės galėjo nuslėpti 7-8 mln. litų. Todėl prokurorai užšaldė Darbo partijai šių metų pavasarį pervestą pirmojo pusmečio dotaciją, siekusią irgi beveik 2 mln. litų. Ar taip pat bus pasielgta ir su antrojo pusmečio dotacijos dalimi, teisėsaugos pareigūnai nekomentuoja.

Daugiau kaip milijono dotacija iš biudžeto priklausys opozicinei Tėvynės sąjungai ir valdančiajai Socialdemokratų partijai, beveik milijono – irgi valdžioje esančiai Liberalų ir centro sąjungai. Liberaldemokratams, valstiečiams liaudininkams ir socialliberalams bus atseikėta maždaug po pusę milijono litų, Lenkų rinkimų akcijai – kiek daugiau kaip 300 tūkst. litų.

Penktadienį prasideda oficialus pareiškinių dokumentų priėmimas iš kandidatų į Seimo narius Dzūkijos apygardoje. Čia parlamentaras spalio 7-ąją bus renkamas vietoj šį pavasarį į Alytaus rajono merus išėjusio konservatoriaus Algirdo Vrubliausko.

Oficialus kandidatų iškėlimas truks visą mėnesį – iki rugsėjo 3-osios. VRK atstovai tvirtina, kad pirmosiomis dienomis ir net savaitėmis partijos neskuba atnešti savo keliamų kandidatų pareiškimų dokumentų.

Tačiau jau šiomis dienomis gali būti sulaukta tų asmenų, kurie nori siekti parlamentaro mandato kaip nepriklausomi kandidatai. Jie turi per artimiausias kelias savaites surinkti mažiausiai tūkstančio Dzūkijos apygardos rinkėjų parašus, todėl šiomis dienomis turėtų paskubėti atsiimti parašų rinkimo lapus. Partijų keliamiems kandidatams parašų rinkti nereikia.

Darbo partija Dzūkijos apygardoje žada kelti savo buvusio lyderio, dabar nuo lietuvių teisėsaugos Maskvoje besislapstančio Viktoro Uspaskicho, liberalcentristai – savo partijos Alytaus skyriaus vadovo Gedimino Jegelevičiaus, „Tvarka ir teisingumas” – buvusio disidento Antano Terlecko kandidatūrą. Kitos partijos kol kas nepaskelbė, ką ketina kelti kandidatu Dzūkijoje.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.