Pašėlęs Druskininkų teatro festivalio savaitgalis

Šią savaitę pirmą kartą Lietuvoje viešintis Tbilisio „Pirštų teatras” publiką „ima” pirštais. Tiesiogine to žodžio prasme. Pasak teatro lyderio Beso Kupreišvili, pirštų ir plaštakos plastika neretai būna paveikesnė už žodį.

„Gal dėl to ir šis teatras gimė Gruzijoje. Mes, gruzinai, stengiamės kalbėti įtikinamiau, todėl naudojame kūno kalbą. Gestikuliacija charakteringa gruzinų temperamentui”, – šypsosi režisierius. Tik Druskininkų „SPA Vilniaus” konferencijų salėje žiūrovai gali pamatyti visą „Pirštų teatro” repertuarą – vizitine kortele tapusį parodijų šou „Extravaganza” ir adaptuotą žymios roko grupės „Pink Floyd” koncerto versiją „Siena”.

Teatro lyderis norėjo, kad lietuviai pamatytų abu – skirtingo braižo spektaklius. Juos vienija aktorių nuoširdumas, humoras, jausmingumas ir, žinoma, gyvybingumas. Režisierius meistriškai naudoja pantomimos ir lėlių teatro elementus, kurių sąveikoje gimsta neįtikėtinai išraiškinga teatro forma. Kadangi gruzinų pasirodymai gana kameriniai – bilietais rekomenduojame pasirūpinti iš anksto. O tada jau galėsime kartu pakelti tostą už tai, kad mūsų pirštai visada būtų teatrinės formos ir nesiliautų improvizavę! „Nuolat kartoju savo aktoriams, kad žmogus, teisingai disponuojantis energetika ir kelių pirštų krustelėjimu gali tverti stebuklus”, – sako B. Kupreišvili.

Žvaigždžių lietus

Kol nesulaukėme laimės Lietuvoje pamatyti pasaulio pop dievaitį Robbie Williams‘ą, galime didžiuotis, jog turime jo „antrininką” – dainininką Mantą Jankavičių. Laimėjęs televizijos dainų ir šokių dešimtukus, šį mėnesį pelnęs „Auksinį diską” už debiutinį albumą, teatro festivalyje pasirodys amplua, kurio įtaigumui neatsispyrė net kritikai. Gyvos muzikos vakarėlyje Mantas atliks pop dievaičio Robbie Williams‘o dainas. Įsitikinsite, jog Mantas kartais atrodo tikresnis nei pats Robbie. Su grupe „Tabami Live Band” Mantas atliks ne vieną garsaus atlikėjo hitą. Skambės kraują kaitinančios „Let Me Entertain You”, „Rock Dj”, „Feel” ir daugelis senų ir naujų, smagių bei nostalgiškų dainų. Koncerte dalyvaus daug žymių Lietuvos muzikantų, tame tarpe ir šių vakarėlių sumanytojas Viktoras Diawara iš SKAMP. Vakarėlio atmosferą kaitins grupės FU Angels merginos, o šėlsmą iki paryčių pratęs žymūs Lietuvos DJ‘ai Mamania ir Saulty.

Aktoriais besiruošiantys tapti režisieriaus Gintaro Varno studentai bandys atsakyti, kodėl mes kiekvienas norime švytėti ryškiau nei kiti. Žaibiškai išpopuliarėjusiame spektaklyje „Žvaigždžių kruša”, prieš žiūrovų akis demaskuojami „juodieji” realybės šou cecho mechanizmai.

„Žvaigždžių” paradą sekmadienio popietę vainikuos linksmieji „Tele Bim-Bam” atlikėjai. Kažkodėl jų daineles traukia anaiptol ne vien vaikai. Neretai pagauni solidų kostiumuotą verslininką už vairo švilpaujantį ar niūniuojantį „Musę”, „Mamos suknelę” ar „Pupą”. Festivalio koncerte ir senos ir visai naujos „telebimbamų” dainos užlies Druskininkų miesto pušyną ir bendroje dainoje sujungs širdis didelių ir mažų.

Konfrontuojantys aktoriai

Ateinantį ketvirtadienį „Keistuolių teatras” užduos klausimus apie meilę ir normą spektaklyje „Penktas veiksmas”. Šiuo spektakliu kaip režisierius debiutavo aktorius Andrius Kaniava. Jį patį pamatysime ir scenoje su žaviąja „Dviračio žinių” blondine Aldona Vilutyte.
Na, o penktadienį pamatysime vieną ryškiausių sezono spektaklių – „Aš, Fojerbachas”, kuriame maištaujantis aktorius ir režisierius Valentinas Masalskis toliau plėtoja menininko konflikto su aplinka ir pačiu savimi temą. Į šią diskusiją įtraukiami ir žiūrovai. Kai nebelieka abejingų, tampame liudininkais realybės, kurioje išoriniai efektai svarbesni už gyvą žmogų ar jo vaizduotės polėkį. Spektaklyje atskleidžiama aktoriaus savijauta bedvasiame teatre tampa bendriniu klausimu – kuo šiandien gyvas teatras?

Į šiuos ir kitus klausimus V. Masalskis žiūrovams gyvai atsakyti galės susitikime po „Lietuvos kino sanatorijoje” pristatomo Šarūno Barto filmo „Laisvė”.

Ateinančią savaitę žiūrovų laukia susitikimas su šokiu virtusia choreografo Jurijaus Smorigino F. Dostojevskio „Idioto” vizija, drąsiai aktorės Nijolės Narmontaitės artikuliuojama eutanazijos tema Vilniaus mažojo teatro spektaklyje „Palaukit, kieno čia gyvenimas?” bei žmogiškų santykių peripetijomis J. Miltinio teatro spektaklyje „Žemės mokestis”

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Kultūra su žyma , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.