G.Kanteris laukia savo triumfo valandos

Šįkart Kaune Gerdas Kanteris beveik patikėjo savo pergale. Atrodė, fortūna Virgilijaus Aleknos žemėje jam bus palanki. Tačiau paskutinis tituluoto mūsų atleto bandymas sužlugdė geriausio Estijos disko metiko troškimą nutraukti lietuvio pergalių seriją.

Savo svajonę estui vėl teko atidėti ateičiai. Kita 28 metų Gerdo Kanterio ir 35-erių Virgilijaus Aleknos akistata įvyks gana greitai – per pasaulio lengvosios atletikos čempionatą, kuris Japonijos Osakos mieste prasidės rugpjūčio 25 dieną.

Parodė estui jo vietą

Praėjusią savaitę Kaune surengtame tradiciniame geriausių pasaulio disko metikų V.Aleknos turnyre G.Kanteris diską nusviedė 70,92 m, tačiau vis tiek liko antras. Po ketvirto esto metimo jam iš paskos ėjęs V.Alekna paskutiniu bandymu įrankį nuskraidino 71,56 m ir, kaip jau įprasta, parodė savo rimčiausiam varžovui jo vietą.

Po turnyro „Lietuvos žinių” korespondentas pakalbino geriausią visų laikų Estijos disko metiką Gerdą Kanterį.

Rezultatu patenkintas

– Vos pasibaigus varžyboms iškart palikote stadioną, nebendravote nei su gerbėjais, nei su žiniasklaida. Ar labai skaudžiai paveikė pralaimėjimas?

– Ne, visai nesusinervinau. Apie pergalę ir nemąsčiau. Aišku, jei būtų pavykę, būčiau buvęs labai laimingas. Bet nesu naivus. Šiandien kovoti su Virgilijumi labai sunku. Neprognozuojama. Arba priešingai – prognozuojama (juokiasi). Nors ir nepavyko aplenkti lyderio, mano įspūdžiai labai geri – turnyras surengtas nuostabiai.

– Ar jau analizavote pralaimėjimo priežastis?

– Gal kiek buvau pavargęs, nes į Kauną atvažiavau tik naktį. Be to, dalyvauju daugelyje turnyrų. Nesu idealios formos. Bet vėl – rezultatu tikrai esu labai patenkintas. Tad ir nesiskundžiu. Tikrai.

V.Alekna – jau klasika

– O dabar – poilsis, ar tolesnis turnyrų maratonas?

– Netrukus važiuosiu į stovyklą Švedijoje. Na, o paskui ir pasaulio čempionatas jau čia pat. Tikiuosi ten gerai pasirodyti.

– Kokia Jūsų nuomonė apie Virgilijų?

– Pozityvi. Jis geras žmogus. Galiu pasakyti, kad mes esame geri draugai.

– Kalbama, jog nelabai mėgstate dalyvauti turnyruose su V.Alekna…

– Tikrai?! Man atrodo, tuose pačiuose turnyruose pasirodome labai dažnai. Ne, jokiu būdu nevengiu akistatos su Virgilijumi, o kalbų gali būti įvairių, nereikia viskuo tikėti.

– V.Alekna Jus įvardija kaip pagrindinį savo konkurentą. Tai patvirtino ir varžybos Kaune. Greičiausiai judu dėl aukso medalio susirungsite ir Osakoje?

– Manau, taip. Virgilijus – ypatingas, jau tapęs disko metimo klasika. Dabar jis – pirmasis pasaulyje. O mes dar tik bandome kovoti. Kartais sėkmingai. Disko metimo srityje, skirtingai nei kitose sporto šakose, „bręstama” ilgai. Tikiuosi, mano triumfo valanda dar išmuš. Kalbėti apie savo arba Virgilijaus pranašumus ir trūkumus nenoriu. Specialistai sako, kad esu greitesnis. Tačiau tai nėra taip svarbu. Kiekvienam skirtas savas laikas.

Gausi komanda

– Tad gal galima kalbėti apie naują disko metikų kartą pasaulyje?

– Virgilijus – senoji, aš – naujoji? Ne, nemanau. Tikrai ne!

– Į Kauną atvažiavote lydimas bene didžiausio būrio pagalbininkų.

– Tikrai važinėju ne vienas, mane paprastai lydi masažuotojas ir psichologas. Šiandien tai – būtinybė, nes turiu bėdų dėl nugaros. Dar su manimi dirba dietologas, kiti specialistai ir, žinoma, treneris. Drauge yra ir vadybininkas Raulis Rebane. Be jo nebūtų manęs tokio, kokį pažįstate. Tikrai nebūtų. Tačiau į turnyrus paprastai mane lydi ne visa komanda.

Dėkingas tėvui

– Papasakokite apie savo šeimą.

– Mano tėvas – statybininkas. Jis yra ir didžiausias mano aistruolis. Tai jis mane užkrėtė sportu. Tiesa, pirmiausia buvo krepšinis, kitos sporto šakos. Kaip krepšininkas neįsitvirtinau, nes buvau mažo ūgio. O į disko metimo sektorių mane atvedė tėvas. Čia sportinio kelio pradžia buvo nelengva – reikėjo daug valios, gerų žmonių ir juodo darbo.

Mama dirba mokykloje ir mane taip pat labai palaiko. Dar turiu šešeriais metais jaunesnę seserį, ji dabar gyvena ir dirba Airijoje. Žmonos kol kas neturiu. Oficialiai. (Niekam ne paslaptis, jog Gerdas jau keleri metai gyvena su drauge Liina, kuri kartais lydi mylimąjį į turnyrus. Tai jos nuopelnas, kad G.Kanteris sėkmingai baigė verslo vadybos studijas Talino universitete – aut.)

Pailsi tėviškėje

– Suprantu, jog dabar visos jėgos ir visas laikas skiriamas sportui. O kaip atrodo retos laisvos valandos?

– Mano pagrindinės užduotys ir iššūkiai dar prieš akis, todėl turiu daug dirbti. O šiaip, nors gyvenu sostinėje, turėdamas laisvo laiko važiuoju į tėviškę, ji už 90 kilometrų nuo Talino. Ten kartu su šeima, artimaisiais geriausiai pailsiu. Aišku, kaip ir visi normalūs žmonės, mėgstu pabendrauti su draugais, mėgstu kiną, muziką. Na, nieko ypatinga.

– Kaune buvo kalbama, kad mielai rūkote cigarus.

– Ne! Gal su kuo nors mane supainiojo. Niekada nerūkiau ir nerūkau. Net juokais.

Kalbantys rezultatai

V.Aleknos ir G.Kanterio tarpusavio dvikovą lietuvis laimi 44:1.

V.Alekna: geriausias šio sezono rezultatas – 71,56 m; asmeninis rekordas – 73,88 m (2000 m.).

G.Kanteris: geriausias šio sezono rezultatas – 72,02 m; asmeninis rekordas – 73,38 m (2006 m.).

Pasaulio disko metimo rekordas – 74,08 m (1986 m.) – priklauso vokiečiui Jurgenui Schultui.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Sportas su žyma , , , , , , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.