Jaunuoliai dirba statybose, prekybos įmonėse, viešbučiuose ir restoranuose

Vasarą, pradėjus intensyviau įsidarbinti jauniems asmenims, Valstybinė darbo inspekcija (VDI), tarpe kitų priemonių, skirtų jaunų asmenų darbo pažeidimų prevencijai, rengia tikslinius patikrinimus.

VDI teritoriniai skyriai šių metų pirmą pusmetį, nustatyta teisės aktuose tvarka, gavo 459 darbdavių pranešimus apie jaunų asmenų nuo 14 iki 16 metų amžiaus įdarbinimą. Daugiausia jaunų asmenų vasaros laikotarpiu įdarbinama statybose, prekybos įmonėse, viešbučiuose ir restoranuose.

Vadovaujantis turima informacija, patikrinta apie 70 proc. įmonių, įstaigų, organizacijų, kuriose šiais metais įdarbinti jauni asmenys, ypatingą dėmesį skiriant Klaipėdos apskričiai. Iš daugiau nei 300 patikrinimų beveik pusę sudaro viešbučių ir restoranų tikrinimai, daugiau nei 20 proc. – prekybos įmonių, 17 proc. – statybos įmonių tikrinimai, kitos įmonės buvo tikrinamos pasirinktinai. Patikrintose įmonėse dirbo beveik 700 jaunų asmenų, iš jų didžioji dalis – 85 proc. nuo 16 iki 18 metų amžiaus, 15 proc. – nuo 14 iki 16 metų. Tikrinimų metu išaiškėjo 20 darbdavių, apie jaunų asmenų įdarbinimą nepranešusių VDI teritoriniam skyriui.

Beveik pusę nustatytų 232 pažeidimų sudaro darbo ir poilsio režimų pažeidimai, apie 20 proc.- darbo sutarties įforminimo ir tik 1 proc. apmokėjimo už darbą pažeidimai. Specifinių reikalavimų, susijusių su jaunų asmenų įdarbinimu, pažeidimai nebuvo dažni: dėl jaunesnių kaip 18 metų darbuotojų sąrašų sudarymo įmonėje jie sudaro 8 proc., dėl jauniems asmenims draudžiamų dirbti darbų, dėl sveikatos tikrinimo – vos daugiau nei po procentą. Nustatyti 5 nelegalaus darbo atvejai, dėl kurių surašyti ir perduoti teismui administracinio teisės pažeidimo protokolai.

Nustatytiems pažeidimams pašalinti darbdaviams surašyti reikalavimai, kurių vykdymas kontroliuojamas. Administracinio teisės pažeidimo protokolai surašyti 23 įmonių vadovams, iš jų 18 atvejais priimti nutarimai skirti baudą; skirtų baudų suma siekia 17 tūkst. litų.

Įmonėms, kuriose žinomai dirba nepilnamečiai asmenys, ir toliau numatoma skirti didesnį dėmesį. Pasak laikinai einančio VDI vadovo pareigas Petro Abaravičiaus, norisi tikėti, kad apmokėjimo už darbą pažeidimų nepadaugės ir baigiantis sezoniniams darbams, kai darbdaviai pradės galutinai atsiskaityti su dirbusiais jaunais asmenimis.

Iš viso pirmą pusmetį VDI inspektoriai patikrino per 9,5 tūkst. įmonių ir atskirų struktūrinių padalinių, nustatė per 40 tūkst. darbuotojų saugos ir sveikatos, darbo santykius reguliuojančių teisės aktų pažeidimų ir davė būtinus vykdyti nurodymus juos pašalinti, nustatė per 500 nelegaliai dirbusių asmenų. Esant pavojui darbuotojų saugai ir sveikatai, sustabdyti darbai daugiau nei 2 tūkst. darbo vietų. Iš viso skirta baudų sumą beveik 945 tūkst. litų, vidutinis baudos dydis – apie tūkstantis litų. Konsultuota apie 61 tūkst. asmenų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Ekonomika su žyma .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.