Premjerui nepatiko norvego politologo diagnozė Lietuvos demokratijai

Premjeras Gediminas Kirkilas „nedraugiška” ir nepagrįsta vadina norvego politologo Svenno Arne Lie kritišką diagnozę Lietuvos demokratijos būklei.

„Nesutinku su tokia diagnoze. Tai labai nedraugiška visų pirma. Aš labai sunkiai įsivaizduoju, kad Lietuvos politologai galėtų panašiai kalbėti apie Norvegiją. Juo labiau, kad nieko konkretaus jis nepateikė. Neperskaičiau nė vieno konkretaus fakto”, – Žinių radijui ketvirtadienį G.Kirkilas komentavo Lietuvoje kurį laiką gyvenusio ir vietos žiniasklaidoje cituoto norvego mintis.

Politologas, be kita ko, teigė, jog Lietuvos politikai silpnai suvokia, kas yra demokratija, ir toks „politinis luošumas” esą lemia jų sprendimus.

Premjeras nesiginčija, esą Lietuvos demokratija yra be trūkumų, bet mano, jog pažanga yra aiškiai matoma.

S.A.Lie, studijuojantis Rytų Europos šalių demokratijos raidą ir vienerius metus gyvenęs Lietuvoje teigė, jog Lietuva neabejotinai yra demokratinė valstybė, tačiau jos demokratijos kokybė esanti itin prasta, politinė sistema – korumpuota, nėra kontrolės partijų viduje.

„Tai, kad politinės partijos mūsų yra silpnos, tai aš pats ne kartą tą kartojau. Aš manau, kad jos turi nepakankamą atramą. Vakaruose politinės partijos yra daug didesnės pagal narių skaičių. Lietuvos atveju, aš manyčiau, jei kelios politinės partijos turėtų virš 100 tūkst. narių, tai jau daugiau ar mažiau atitiktų skandinavišką modelį. Mūsų partijos daug mažesnės ir daug jaunesnės, jos neturi tokių tradicijų senų, kaip yra kitose šalyse”, – aiškino ministras pirmininkas.

G.Kirkilas pabrėžė, jog Lietuvoje būtina keisti gyventojų požiūrį į politines partijas, nes, anot premjero, šiuo metu jos yra nuožmiai kritikuojamos, iš jų šaipomasi, menkinamas partijų prestižas.

„Aš manau, kad mes ir patys turime šiek tiek kitaip žvelgti į politines partijas. Mes kaip tik turime visi pagalvoti, kaip jas atkurti, kaip panaudoti intelekto potencialą, kaip panaudoti piliečių aktyvumą. Partijos yra būtina institucija demokratijoje”, – teigė G.Kirkilas.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Politika su žyma , , , .

10 atsiliepimų į "Premjerui nepatiko norvego politologo diagnozė Lietuvos demokratijai"

  1. sm

    O ka kalba Lietuvos pilieciai? Premjeras
    isivaizduoja?

  2. runkelis

    man straipsnis pasirode artimas ir aiskus. Jei mano premjeras sugeba tik apsimesti ir nieko nesuprasti, o tik atsikirsti kaip mazas vaikas, tai as jo nesuprantu. dar karta runkelis (PS nera ko lyginti skandinavijos ir Lietuvos, kaip menulio ir zemes)

  3. to runkeliui

    As ne politikas bet sutinku su premjero zodziais, ne norvegui spresti kitos salies problemas, kai jie per 15 metu turetu pakeisti visa santvarka ir tokiu runkeliu mastyma tai dar ne tokiu problemu turetu.

  4. Smirdi

    Kiaulės – tvartas – lovys. Tai apie mūsų partijas ir jų narius. O jeigu jų kiekvienoje partijoje dar būtų virš 100 tūkst., kaip svajoja Kirkilas, tai būtų tikrai didelė kiaulidė. Jeigu norvegas įžiūri politinį luošumą nereikia ant jo rūstauti, savi piliečiai vartoja ir grubesnius žodžius, jautrusis premjeras išgirdęs nualptų.

  5. Juozas

    Teisus „Smirdi”. Ką ir bekalbėt apie mūsų mafiozines partijas, jei niekas iš jų net teisingos ir nuoširdžios pastabos nenori nei matyti nei girdėti?

  6. augis

    norvegas kalba ne is draugiskumo,bet kaip yra.Politologija siaip mokslas , bet is kur Kirkilui zinot.

  7. Edgaras

    Gal ir „nedraugiška”, bet pagrįsta

  8. Juras

    Partijos tarnauja savo finansiniams globėjams. Atsirado net kažkokie valstybininkai.Tai ir Kirkilas nuo jų priklauso,nes visą gyvenimą patarnavo Mykolui.

  9. juk

    Man tai jau tas pats, ką sako kažkoks norvegas, ar premjeras,ar dar kas nors….
    Nebetikiu, nebetikiu…..,-visi melagiai, nėra tiesos….,ir tegul visi skrdžiais prasmenga, vieną tik žinau, kad mums greit visiems Amen…., valdžia jau nebemato,kad mes jau mirę morališkai,liko dar tik fizinės mirties sulaukti…, mirsim iš dvasinio bado…., oj kaip valdžios rietenos įgriso….

  10. Kp seminaristas

    Komunistai savais laiko bičiuliais tik tuos, kurie tiki tokiais kaip AMB, Kirkilu.Oleku,Bernatoniu,Juršėnu, šatrija,Paulausku… O visokie kiti,tame tarpe ir politologai {net ir užsienio},kurie drįsta išreikšti savo nuomonę yra „nedraugiški”. Iš Kirkilo pareiškimo susidaro nuomonė,kad didžiausius nuopelnus demokratijos raidai turėjo ir turi komunistai. Politrukas lieka politruku, nors užima aukštą valstybės postą. Gėda dėl tokių „valstybininkų”,kurie nemato realybės po savo nosim.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.