Panevėžio būsto rinką vėl purto karštinė

Vidutinės butų kainos Panevėžyje šiais metais išaugo net 3-4 kartus daugiau nei metų pradžioje buvo prognozuojama. Rinkos nuosmukio Aukštaitijos sostinėje trejus pastaruosius metus laukiantiems skeptikams nieko daugiau nelieka, kaip tik pripažinti, kad jie dar kartą suklydo.

Pačios drąsiausios prognozės skelbia, kad NT rinkos stabilizavimosi galima laukti ne anksčiau kaip 2010 metais.

Per pirmą šių metų pusmetį butai Aukštaitijos sostinėje vidutiniškai pabrango 75 procentais. Kai kuriose NT rinkos nišose būstas brango dvigubai. Senos statybos butų Panevėžyje kvadratinio metro kaina pasiekė 3500 litų. Registrų centre dažniausiai registruojamos „kvadrato” kainos svyruoja nuo 3000 litų iki 3320 litų.

„Jeigu metų pradžioje kas būtų pasakęs, kad bus toks šuolis, niekas iš rinkos analitikų nebūtų patikėjęs, – dienraščiui „Sekundė” sakė nekilnojamojo turto agentūros „Jūra” vadybininkas Robertas Pocius. – Tačiau tai, kas atrodė nerealu, – jau statistika”.

Kainų augimas atrodo nerealus ir dėl to, kad 2005-2006 metais miesto nekilnojamojo turto rinkoje jau buvo aiškiai matyti nuovargio požymių. Tuomet buvo teigiančių, kad beprotiškos kainų lenktynės jau baigėsi.

Iš tiesų, nuo 2002 iki 2005 metų būsto vidutinė kaina Panevėžyje išaugo 4-5 kartus, arba maždaug po 100 procentų kasmet. Tačiau 2005-2006 metais jos beveik užstrigo – augimas buvo vos 10-20 procentų. „Visuotinis kainų augimas jau praeitis – pirkėjų apetitas apmalšintas, o vidutinės būsto ir ypač butų kainos jau pasivijo vidutines panevėžiečių finansines galimybes”, – tada kalbėjo kai kurie ekspertai.

Kad kainos šiais metais nestovės „kaip įkaltos”, tapo aišku praėjus vos dviem šių metų mėnesiams. Per patį tradiciškai nepalankiausią prekybai metą ūgtelėjusi paklausa butų kainas pamėtėjo 15-20 procentų aukštyn. Tačiau nustebinti kainų augimo rinkos analitikai ir tada teigė, kad rinka neturi tiek potencialo augti tokiais tempais visus metus. Ir, kaip dabar matyti, apsiriko.

„Kainos ir po vasario augo stabiliai – kas mėnesį vidutiniškai po 20 procentų. Kaip jau minėjau, kai kurie butai brango dar sparčiau, – sako R.Pocius. – Priežastys nelabai aiškios. Bent jau pasiūla neatsilieka nuo paklausos”.

Pastebėta, kad vis daugiau butų Panevėžyje perka Panevėžio apskrities gyventojai. Rinkos specialistai spėja, kad tokiu būdu Panevėžio būsto rinkoje nusėda Europos Sąjungos išmokos šalies ūkininkams ir pinigai, gauti už parduotas sodybas rekreacinėse vietovėse.

Butų rinkoje aktyvūs ir iš Arijos bei Didžiosios Britanijos grįžtantys emigrantai. Tiesa, jie dažniau investuoja į sklypus ir namus.

Kita galima priežastis, dėl ko augo butų kainos, yra ta, kad Panevėžyje labai mažai statoma naujų daugiabučių. Iš viso yra pastatyti ar baigiami statyti tik keturi daugiabučiai. Spėjama, kad būsto kainos nuo dabar iki metų pabaigos nebeaugs taip sparčiai, nes kainų žirklės tarp naujos statybos ir senos statybos butų mažėja.

Metų pradžioje aukščiausia senų butų kaina siekė 2300 litų už kvadratinį metrą ir buvo 1200 litų mažesnė už naujos statybos buto įkainius. Dabar kainų skirtumas sumažėjo iki 750 litų.

Senos statybos kvadratinis metras brangiausiai kainuoja 3500 litų, naujos – 4250 litų. Naujos statybos su daline apdaila buto kvadratinis metras kainuoja 3550 litų. Prognozuojama, kad kainos iki 2008-ųjų pakils dar 10 procentų.

Šis įrašas buvo paskelbtas kategorijoje Statyba su žyma , , , , , , , , .

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.